🗓️ چهارشنبه ۲۴ بهمن ۱۴۰۳
◾ خورشید لارستان: آنچه با عنوان دولت وفاق ملی از سوی پزشکیان مطرح شد به شهر کوچک اما با کیفیت اِوَز در جنوب استان فارس هم رسید و باعث شد انتصاب مهمی در سطح استان و کشور، رخ دهد. گرچه قبل از این و در دولت روحانی، نخستین فرماندار زن اهلسنت ایران (حمیرا ریگی) در استان سیستان وبلوچستان تعیین شده بود. در گام نخست این تابو در سطح استانداران کنار گذاشته شد و مسئولیت دو استان مهم کردستان و سیستان و بلوچستان به دو شهروند اهلسنت بومی سپرده شد تا برای اولینبار در تاریخ این مناطق چنین انتصاباتی شکل بگیرد. در خوزستان هم یک تابوی مهم کنار زده شد و برای نخستینبار، یک شهروند از مردم عرب، استاندار شد.
▪️دو: این انتصاب چند ویژگی مثبت دارد. یک زن به فرمانداری منصوب شد نشانهای از تبعیض مثبت برای ارتقای وزن زنان در سمتهای کلان مدیریتی. در حالیکه زنان نیمی از جامعه را تشکیل میدهند و نسبت آنها در میان فارغالتحصیلان دانشگاهی و کارکنان دولت، نصف یا بیش از نیم است اما در سمتهای بالای مدیریتی حضورشان کم و کمرنگ است. باید به این نکته هم اشاره کرد با اینکه نسبت زنان در فارغالتحصیلان دانشگاهی ایران نصف است اما همچنان نسبت آنها در کابینه و سمتهای کلان به شدت پایین و البته همچنان محل چالش و بحث است. کافی است اشاره کنیم که همین چند روز قبل در معرفی کابینه جدید لبنان با ۲۴ عضو، ۵ وزیر زن دیده میشود. در کشور همسایه، امارات نیز در میان ۳۸ وزیر و عضو کابینه، ۱۱ وزیر زن حضور دارند.
▪️سه: از ویژگیهای شهر اوز میتوان به حضور پررنگ زنان در فعالیتهای اجتماعی و مدیریتی اشاره کرد که توجه هر ناظری را به خود جلب میکند. شهر با اینکه در منطقهای صحرایی و خشک قرار دارد اما کمتر نشانهای از مردسالاری در آن دیده میشود. ویژگی دوم و سوم انتخاب فرماندار از اهلسنت و چهره بومی منطقه است. از آنجایی که اهالی و ساکنان شهر و شهرستان اوز، مردم سنیمذهب هستند فرماندار نیز از اهالی همین دیار انتخاب شده که نشانهای از احترام و توجه به آنان است. علاوه براین، توجه به مردم سنیمذهب ایران است و تعهدی بر تلاش برای برابری و تساوی میان همه اعضای جامعه ایرانی فارغ از تفاوتها. از سوی دیگر چهرههای بومی نه تنها نسبت به دیگران از جزئیات هر منطقه و هر بافت جمعیتی شناخت دارند بلکه مشارکت و همکاری مردم را نیز بیش از بقیه، جلب میکنند.
▪️چهار: هشت سال قبل برای اولینبار با اسم شهر اوز آشنا شدم. یادم میآید در گوگلمپ سرچ کردم و صفحه آن را در ویکیپدیا یافتم. شهری با جمعیت حدود ۳۰ هزارنفر در جنوب استان فارس با فاصله ۳۴۰ کیلومتری از شیراز و واقع در نزدیکی شهر لار. دیماه ۱۳۹۵ به پیشنهاد و همراهی سردبیر «امید جوان» “مهرداد خدیر” ( که حق استادی بر گردن من دارند) و به دعوت رئیس وقت دانشگاه آزاد اوز (عبدالعزیز خضری) راهی شهر اوز شدیم تا نه یک شهر، بلکه دنیای جدیدی را کشف کنیم. هدف سفر برگزاری کارگاه آموزشی رسانه و روزنامهنگاری بود اما آنچه اتفاق افتاد آشنایی ما با اوز و مردمش بود تا بدانیم چگونه مردم میتوانند شهرشان را بسازند و شرایط را به نفع خود تغییر دهند. شهری که میتواند الگویی برای ساختن شهر دلخواه باشد. نکته قابل توجه دیگر را باید همکاری و مشارکت مردم با یکدیگر در زمینههای مختلف دانست. مردم اوز در برابر هر مسئله و موضوعی که شهر و اهالی آن را درگیر میکند به نحو تحسینبرانگیزی میتوانند باهم همکاری کنند و نتیجه بگیرند. اصولا بدون خیرین و این همکاری و مشارکت اهالی، ادامه حیات شهر، قابل تردید بود. آنان شهر را ساختهاند.
✍🏻 رضا غبیشاوی (عصر ایران)