به مناسبت هفته شوراها، با یعقوب فاتحی از اعضای شورای اسلامی شهر خور به مصاحبه نشستیم. جا دارد از ایشان که با ما همکاری لازم را داشتند و حتی با وجود به درازا کشیدن این مصاحبه در طی چند روز و سوالاتی که بعضا می توانست چالش برانگیز باشد، پاسخگوی ما بودند تشکر ویژه داشته باشیم. گرچه پاسخگویی مسئولین بیش از آنکه یک لطف باشد، وظیفه است و امیدواریم روحیه پاسخگویی و شفاف گویی در سایر مسئولین شهری ما نیز وجود داشته باشد. به علت تعدد سوالات و پاسخ های بعضا طولانی، این مصاحبه در چند قسمت در سایت خور منتشر خواهد شد. بخش نخست مصاحبه را بخوانید:
یعقوب فاتحی: با سلام و تشکر از شما. به نوبه خود روز شورا را تبریک می گویم بالاخص به همکاران مان در شورای اسلامی شهر خور که خالصانه تلاش می کنند و همه افرادی که شورایی می اندیشند و دلسوزانه در جهت توسعه و حل مسائل شهرشان گام بر می دارند. همچنین به دوستان مان در شوراهای سابق نیز تبریک می گویم.
ایوب محمودی: لطفا در ارتباط با طرح جدید جامع و تفصیلی شهر خور بفرمایید و اینکه آیا تصویب شده است و اگر شده کی ابلاغ و اجرایی می شود؟
یعقوب فاتحی: طرح جامع شهر خور هنوز تصویب نشده است و در دست بررسی است. طرح جامع اگر تصویب شود تا ۱۰ سال امکان تغییر در آن وجود ندارد بنابراین در تصویب آن باید با دقت و دوراندیشی عمل کرد. در صورت درخواست تغییرمی بایست این طرح در شورای عالی معماری و شهرسازی کشور بررسی شود و تصمیمات مقتضی اعمال گردد. در حالیکه طرح هادی یا هادی شهری، مرجع رسیدگی به تغییرات طرح، دفتر فنی استنانداری می باشد. با این حال هر دو طرح دارای مزایا و معایبی هستند.
ایوب محمودی: آیا از روند توسعه شهر راضی هستید؟ شوراها چه نقشی در این زمینه داشته اند و کلا چشم انداز توسعه شهر در کجا ترسیم و پیگیری می شود؟
یعقوب فاتحی: سوال سختی است. اصولا می توان شهر رابه عنوان یک ساختمان در نظر گرفت. یک ساختمان از دو قسمت سخت افزاری یا همان اسکلت و نرم افزاری یا نما و زیباسازی تشکیل شده است. شهر هم همین حالت را دارد. ما در حال حاضر در بخش سخت افزاری در حال انجام فعالیتیم. همانطور که می دانید شهر خور دارای دو مسیل دروه و تنگ خور است که ساماندهی ایت دو مسیل وقت و هزینه زیادی می طلبد و از زمان استقلال شهرداری خور، در جهت ساماندهی این دو مسیل فعالیت هایی صورت گرفته است و همچنان هم ادامه دارد و تا تکمیل کامل آن نیاز به هزینه، طرح و زمان بیشتری دارد. از سوی دیگر، درآمدهای شهرداری در این چند سال اخیر محدود می باشد که متوسط درآمد سالیانه شهرداری خور ناشی از عوارضی که از شهروندان عزیز اخذ می شود و بودجه های دولتی در حدود ۱ میلیارد و ۲۰۰ تا ۱ میلیارد و ۶۰۰ تومان می باشد. از این رو، این مساله و همچنین بحث تحریم هایی که وجود داشت و دارد و اخراج بسیاری از شهروندان مان از کشورهای حوزه خلیج فارس و کمبود منابع مالی شان همگی باعث شد که شورا افزایش عوارض نداشته باشد. در حالیکه با توجه به گرانی های موجود و نرخ تورم، افزایش عوارض در بیشتر شهرها انجام شده است. از سال ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۴ افزایش عوارض در شهر خور خیلی جزئی بوده است در حالیکه در همین مدت بنزین به طور مثال از ۲۰۰ تومان به ۱۰۰۰ تومان رسیده است. در حال حاضر از یک منزل مسکونی با متراژ ۳۵۰ متر تقریبا ۴ میلیون تومان عوارض اخذ می شود. آیا اگر این عوارض دو برابر شود نارضایتی شهروندان را موجب نمی شود؟
افزایش عوارض در شهر خور خیلی جزئی بوده است در حالیکه در همین مدت بنزین به طور مثال از ۲۰۰ تومان به ۱۰۰۰ تومان رسیده است.
بنابراین همه این مسائل موجب می شود که توسعه شهر آنگونه که باید و شاید و مورد نظر این شورا بوده است محقق نشود. شهرداری یک نهاد پر مسئولیتی است و مدیریت توسعه شهر در دست ایشان است و شورا صرفا نهادی است قانونگذار که به مثابه یک مجلس کوچک عمل می کند که کارش قانونگذاری و نظارت بر عملکرد شهرداری است. نهاد اجرایی شهرداری است که مکلف است به انجام طرح های مصوب بودجه سالانه که به تصویب شورا رسیده است.
ایوب محمودی: می توانید شفاف تر بیان کنید؟
یعقوب فاتحی: به عنوان مثال در بودجه ۹۵ طرح هایی که شورا در جهت پیشرفت و توسعه شهر و همچنین رفع مشکل شهروندان در نظر گرفته است تیتروار عبارتند از:
تکمیل کانال و بولوار جوان
آسفالت بولوار جوان
اجرای دوربرگردان طرح جوان
آسفالت بولوار ندا
تکمیل کانال حسین آباد
اجرای ۲۰ هزار متر زیرسازی در جمال آباد و محمدنور آباد و سایر نقاط شهر
اجرای آسفالت کوچه ها و معابر
اجرا و بازگشایی خیابان ورزش تا ابتدای منزل محمدناصر شفیعی که عبور و مرور و دسترسی مردم حسین آباد به خیابان اصلی میسر شود
اجرای بخشی از پارک اندیشه
پیاده روسازی بولوار جوان
احداث پارک محلات و …
بسیاری از طرح ها هنوز ابتر باقی مانده است!
اما در نهایت باید گفت که برای رسیدن به آرمان ها و اهدافی که بیان شده نیاز به تلاش و پشتکار بیشتر شورا و شهرداری است در حالی که از بین طرح های مذکور، بسیاری از طرح ها هنوز ابتر باقی مانده است.
ایوب محمودی: چه مشکلاتی باعث شده اجرای بیشتر این طرح ها همچنان ابتر باشد؟
یعقوب فاتحی: یکی از معضلات شهر در خصوص عقب نشینی هاست. عقب نشینی ها طبق طرح مصوب آن چنان که می بایست اعمال نمی شود. در این خصوص هم مردم و هم شهرداری مقصرند. چرا که در مواردی مشاهده شده است که شهرداری تنها با گرفتن تعهد از مالک اکتفا کرده است ولی در مواردی مشابه(مثلا همسایه همان فرد) عقب نشینی طبق ضوابط صورت گرفته است. این تبعیض نوعی بی اعتمادی در بین همشهریان ایجاد کرده است.
شهرداری بعضا در مساله عقب نشینی ها بین همشهریان عزیز تبعیض قائل شده است
شورای کنونی جهت ساماندهی این مساله، مصوب نموده است که شهرداری دیگر نمی تواند از مالکین تعهد بگیرد و عقب نشینی طبق طرح برای همه مردم به صورت یکسان اعمال شود چرا که به قول معروف ظلم بالسویه عدل است! بنابراین خواهشمند است همشهریان محترم در خصوص عقب نشینی ها همکاری لازم را داشته باشند تا روند توسعه شهر نیز تسریع شود.
ایوب محمودی: یعنی می فرمایید همین مساله عقب نشینی ها یکی از موانع اصلی توسعه شهر هستند؟
یعقوب فاتحی: همین طور است. به طور مثال یک کوچه ۱۰ متری در یک سوی آن می توان پیاده روسازی را اجرا کرد. از آن جا که عقب نشینی ها به صورت صحیح اعمال نشده است و کوچه ها حالت زیگزاگ به خود گرفته عملا طرح پیاده روسازی هم منتفی می شود. در صورتی که اجرای پیاده روسازی به کم کردن تصادفات و افزایش زیبایی شهر کمک شایانی می کند.
ایوب محمودی: شهرداری خور تا چه اندازه توانسته است انتظارات و برنامه های شورای شهر را بر آورده کند؟
یعقوب فاتحی: برای پاسخ به این سوال گذری می زنیم به زمان انتخابات شوراها و گلایه هایی که مردم از شورا و شهرداری سابق داشتند. بیشترین گلایه ها مربوط به بخش فنی یا همان عقب نشینی ها بود که عنوان می کردند تبعیض هایی صورت گرفته است. گلایه دوم در خصوص واحد درآمد بود. در جهت رفع این دو مشکل شورای کنونی برنامه هایی را برای شهردار جدید مصوب کرده است. در مرحله نخست تصویب شد تا عقب نشینی ها طبق طرح مصوب شهری و برای همه یکسان باشد. در مرحله دوم جابجایی مسئول واحد شهرسازی دفتر فنی شهرداری بود که همشهریان عزیز در خصوص بهبود وضعیت در این قسمت خود شاهد و واقفند. در خصوص واحد درآمد، شورای شهر بیلان ماهیانه را از واحد درآمد با امضای خودشان تحویل می گیرد تا شورا در روند جزئیات گرفتن عوارض قرار گیرد و نظارت خود را اعمال می کند.
گلایه هایی نیز به شهرداری وارد است که خواسته های شورا و به حق مردم هنوز آن چنان که باید و شاید محقق نکرده است
از دیگر شکایاتی که مردم نسبت به شهرداری داشتند گم شدن یا ناقص شدن پرونده هایشان بود. که ما واحد بایگانی را در شهرداری تشکیل دادیم و برای جلوگیری از ناقص ماندن پرونده ها، تمام صفحات یک پرونده به ترتیب شماره گذاری می شود. در خصوص شفاف سازی که شعار این شورا بوده است در قسمت درآمد برای آنکه مردم هم در جریان عوارض پرداختی شان قرار بگیرند به صورت جز به جز و کامپیوتری، اطلاعات مورد نظر در اختیارشان قرار می گیرند. مورد دیگری که این شورا توانسته از شهرداری بخواهد تا به سرانجام برساند ساماندهی مساله دست فروشان است. با این حال گلایه هایی نیز به شهرداری وارد است که خواسته های شورا و به حق مردم هنوز آن چنان که باید و شاید محقق نکرده است.
ایوب محمودی: می توانید مثال بزنید؟
یعقوب فاتحی: به طور مثال:
۱- یکی از نخستین مصوبات این شورا تعیین بر و کف کوچه ها و تعیین دفع آب های سطحی است که تاکنون به طور کامل در تمام سطح شهر انجام نشده است. چرا که با تعیین بر و کف کوچه ها دیگر شاهد ناموزونی ساختمان ها در یک کوچه نخواهیم بود. با تعیین مساله دفع آب های سطحی نیز شاهد جمع شدن و آبگرفتگی کوچه ها در زمان بارندگی نخواهیم بود.
۲- از شهرداری خواسته شد جهت دارایی های غیرمنقول خود دفتر املاکی تهیه نماید و در جهت ثبت اسناد آن ها بر آید که این مساله نیز عملی نشده است. به طور مثال سند پارک حاشیه و یا آمفی تئاتر هنوز به نام شهردای ثبت نشده است.
۳- در خصوص تنظیف کوچه ومعابر محلات مختلف شورا و مردم از عملکرد شهرداری راضی نیستند. از همین رو شورا پیشنهاد داده است یک روز در هفته (دوشنبه) تمام نیروهای تنظیف یک محله را کاملا نظافت کنند.
۴- گشت تحلفات نتوانسته انتظار ما را برای جلوگیری از تخلفاتی نظیر ریختن نخاله، عملیات ساختمانی بدون مجور، حصارکشی های بدون مجوز و …برآورده سازد. حتی این شورا درجهت بهبود و تسریع کار، یک نیرو به گشت تخلفات شهرداری اضافه کرده است ولی این کار همچنان کج دار و مریز پیگیری می شود.
۵- در خصوص طرح های عمرانی توقع این شورا بیش از آن چیزی بود که شهرداری صورت داده است. مثلا به درازا کشیدن اتمام بولوار جوان، عدم آسفالت بولوار ندا، عدم پیگیری اعتبارات کانال کفه ندا، عدم انجام پل کف بس و پیاده رو سازی ها، عدم اجرای پارک اندیشه(کنار باباقاسم) و یک سری از تملکاتی که می بایست شهرداری خور برای خود شهردای صورت می داد هنوز کامل نشده است.
ادامه دارد…
مصاحبه خوبی بود ممنون
عوارض از سال ۸۹ یا دوره قبل شماد نزدیک به سه برابر کردین
عقب نشینی ها خیلی جاها اعمال نشده توی دوره شما و خواستین ادرس میدم
بلوار جوان رو که دارین به بدترین شکل اجرا میکنید و حتی ۷۰ متر از دیوار رو که سر اشتباه چند وقت قبل تخریب کردین
بعدم کوچه ده متری دو طرف اون میشه پیاده رو زد طبق قواعد شهرسازی
برکف رو طبق بروشور چاپ شده به میزان ۴۲ میلیون هزینه کردین که اون نقشه هم در دست شهرداری نیست یا از اون استفاده نمیشه
تعداد کارمندا رو اضافه کردین اما این کارمندا اضافه شده هیچ مسئولیت خاصی ندارن
از همه حیف تر باعث شدین دو نیرو خوب از شهرداری برن که همباعث ابرو ریزی در شهرای اطراف شد و هم دو شخص با فکر بالا ازدست دادیم
شهرداری خور به همه جا بدهکار هست از پیمانکارا جناحی تا لاری و غیره حتی به رستوران ها
فقط یه سوال: چطور شهرای کنار خور با داشتن شرایطی مشابه پیشرفت کردن اما ما نکردیم؟
جرا نپرسیدین بدهکاری شهرداری قبل چقدر بوده و الان چقدر هست؟
اگه توجه کنید نوشته بخش نخست مصاحبه ….پس هنوز بخش هایی دیگه مصاحبه مونده .اینقد عجله نکن
پس مثل سریال شهرزاد هست
امیدوارم اخر داستان بفهمیمچی شد و شردار برکار شده باشه
این شورا و شهرداری با مردم صادق نیستن همه به فکر منافع خودشون هستن
اقای فاتحی چرا درشهر تازه تاسیس لطیفی امکان احداث بزرگترین مجتمع تفریحی وتوریستی جنوب فارس وجود دارد، اما درشهرخور، با این قدمت وجود ندارد؟
لطفا عنوان پروژه های عمرانی وبنیادین اجرا شده درطول این سه سال بفرمایید؟ البته روکش اسفالت وتزیینات جزو پروژه بنیادین نمیباشند
اقای فاتحی عنوان نمودند که عقب نشینی مانع توسعه شهر است درحالی منطقه “ماه اندا” زمین های تفکیکی آقای رحیم زاده و کشتکار اجازه ساخت کوچه های ۶متری و ۸متری داده است که در شهرسازی و قوانین جدید شهرداری ممنوع است….
چگونه آقای فاتحی و دیگر اعضا جواب گوی این امضای این طرح ممنوع هستند!؟
سلام درود بر عضو شورای اسلامی یعقوب فاتحی و تشکر دوست عزیز ایوب محمودی در خصوص مصاحبه بخش نخست.
سوالی که جدای از تمام مشکلات وجود امده که شورا و شهردار این دوره زیر سوال برده اینه.
چرا اعضای شورای اسلامی نظارت کافی بر عملکرد شهردار نداره ؟
با توجه به هجوم انتقادات پیرامون عملکرد شهردار در گروه خبرهای خور و.یاوران شهر این سوال را در اینجا مطرح کردم تا برای سایر دوستان مفید باشد.
با ارزوی موفیقت برای شورا و شهر فعلی
با تشکر از آقای محمودی بابت این مصاحبه. آقای فاتحی یکی از مهمترین خواسته های مردم که کاملا به حق هم هست ارائه گزارش عملکرد در طی مدت فعالیتش هست که نمیدونم چرا از زیرش شونه خالی میکنن. اگه عملکرد شورا و شهرداری مطلوب بوده پس نباید از ارائه گزارش ابایی داشته باشین.
اره مثل سریال شهرزاده……ان شآلله که جناب شهردار بیکار از کار بر کنار بشن و برن پی کارشون که ما رو مسخره خاص و عام.نکنند
نکته جالب اینه که با توجه به محتوای مصاحبه علاوه بر مردم شهر که نارضایتی شون از شهردار فعلی اظهر من الشمس هست. خود اعضای شورا هم از ایشون رضایت کافی ندارند. این رمز ماندگاری ایشون در پست شهردار خور را خدا داند. تعارفات و فرصت سوزی ها برای چیست؟ پس شورای شهر کی میخواد اقدام کند؟
عقب نشینی ها که چندین مورد سراغ داریم با گرفتن تعهد از ملت. کار خودشون را انجام دادن. سخن همیشگی شهردار به ملت: “حالا یه کاریش میکنیم. شماره تون را بدین خودم باهتون تماس میگیرم.”