عارف باقرزاده: در ابتدا به معرفی شهر خور خواهیم پرداخت و در ادامه علل حادثه ساز بودن بلوار توحید و میدان امام شافعی(رح) را بررسی خواهیم کرد. خور یکی از شهرهای استان فارس و همجوار شهر لار می باشد که در مسیر راه اصلی لار- بندر عباس قرار دارد. از شمال به شهر قدیم لار و از جنوب به جاده اصلی لار ـ بستک و روستای کرمستج و هرمود و از غرب به شهر جدید لار و از شرق به روستای براک محدود می باشد. وسعت شهر : ۳۷۰۰ کیلومتر مربع میباشد که جمعتی حدود جمعیت: ۸۲۰۰ نفر را دارد.
“تصاویر این مقاله با کیفیت بالایی تهیه شده اند. برای مشاهده در اندازه اصلی روی هر تصویر کلیک کنید”
شهر خور در قالب ۷ محله تقسیم بندی شده است که عبارتند از: محله بالا، محله پایین، شهرک عمران، محمد نور آباد، حسین آباد، هاشم آباد و جمال آباد.
خور از نظر شهرسازی دارای بافتی ارگانیک است و مسیراصلی عبور و مرور تمام محلات آن از میدان امام شافعی می گذرد. میدانی که باید بار ترافیکی یک شهر را بر دوش بگیرد.
تردد زیاد وسایل نقلیه مربوط به شهروندان که راهی جز آن برای دسترسی به سطح محلات وجود ندارد از یک طرف و قرارگیری شهرک صنعتی و تردد وسایل باربری سبک و سنگین از طرفی دیگر یکی از مهم ترین دلایل حادثه های متعدد و دلخراش سطح شهر است.
از آن جایی که بلوار توحید از سمت میدان امام شافعی به استادیوم، نقش مسیری بین راهی را دارد روزانه تعداد زیادی وسیله نقلیه عمومی مانند اتوبوس های شرکت اتوبوس رانی و ماشین های سواری از این مسیر برای رفتن به شهر های اطراف استفاده می کنند که این خود باعث شلوغی بیش از گنجایش این خیابان شده است.
از دیگر عوامل حادثه ساز و شاید اصلی ترین عامل آن که همواره خطرات جانی و مالی را برای شهروندان رقم می زند تجمع تمام کاربری های فعال سطح شهر در این خیابان است که به طور مفصل به آن خواهیم پرداخت.
۱- تجمع کاربری های آموزشی در خیابان اصلی شهر
قشر دانش آموز و دانشجوی شهر، یکی از قشرهایی هستند که خطرات اصلی متوجه آن ها خواهد بود. تجمع بیشتر کاربری های آموزشی سطح شهر در اطراف این خیابان است که دانش آموزان برای رفت و امد به محل تحصیل راهی جز عبور از آن ندارند. کاربری های آموزشی از مقاطع مختلف تحصیلی از دبستان، راهنمایی، دبیرستان و دانشگاه که در ساعات ابتدایی صبح برای رفتن به مدرسه و ظهر برای بازگشت به خانه، حجم قابل توجهی انسان پیاده و سواره را به سوی این خیابان راهی می کند.
۲- تجمع بانک ها در خیابان اصلی شهر
در حال حاضر شهر خور از خدمات ۵ بانک استفاده می کند(بانک تجارت، ملت، ملی، صادرات، پست بانک) که هر ۵ بانک در خیابان اصلی و پرتردد شهر قرار دارند و از آن جایی که ساعت کاری آن ها صبح تا ظهر است و مراجعه کنندگان به بانک ها با پارک ماشین های خود در لاین عبوری خیابان باعث می شوند عرض خیابان کم تر و ادغام تردد پیاده و سواره بیشتر شود می توان از این مساله به عنوان یکی از علل حادثه ساز نام برد.
۳- استقرار درمانگاه و داروخانه شهر در مسیر رفت و آمد دانش آموزان.
در شهر خور تنها یک کاربری درمانی وجود دارد که مردم شهر برای استفاده از خدمات آن باید به خانه بهداشت و درمانگاه شهر مراجعه کنند. به غیر از ساکنان محله پایین، اهالی محله های دیگر از باید از میدان امام شافعی عبور کنند که بازهم بار ترافیکی زیادی را روانه این خیابان می کند. داروخانه شهر خور خارج از درمانگاه قرار دارد که بیماران برای تهیه دارو باید مسیر داروخانه تا درمانگاه را دوبار طی کنند. خیابانی که در ساعات تعطیلی مدارس شاهد حجم زیادی دانش آموز است و این یعنی تهدیدی برای همه دانش آموزان.
۴- تجمع کاربری های تجاری در خیابان اصلی شهر
کاربری هایی همچون: مجتمع های تجاری، لوازم التحریر، سوپر مارکت، عکاسی، لوازم ورزشی، لوازم خانگی، خدمات کامپیوتری، آهنگری، شیشه بری، نمایشگاه اتومبیل، بیرون بر، فست فود و…در خیابان اصلی شهر که به دلایل مختلف که در بالا ذکر شد حجم سنگینی از رفت و آمد را تحمل می کند باعث تردد بیشتر در این خیابان می شوند. اگر از این خیابان به عنوان مسیر اصلی تجمع کاربری نام نبریم قطعا بعد از جاده خور به شهر قدیم دومین خیابان پرتردد شهر از نظر جذب حمل و نقل ترافیکی است.
۵- قرارگیری سه مسجد (مسجد جامع قدیم، مسجد جامع جدید، مسجد استادیوم) در مسیر اصلی
استقرار این مساجد در طول این مسیر یا مرتبط با این مسیر می تواند خود یکی از علل بروز حادثه باشد و عزیزانی که تمایل دارند برای نماز به مساجدی غیر از محل خود بروند یکی دیگر از علل تردد وسایل حمل و نقل در این خیابان خواهند بود. راه حل این است برای ادای نماز به نزدکترین مسجد کنار منازل یا محل کار خود برویم تا حداقل بار اندکی از دوش ترافیک زیاد این خیابان برداریم. برای نمونه می توان به شلوغی اطراف مسجد استادیوم و فلکه توحید در ساعات برگزاری نماز اشاره کرد. آن هم در خیابان اصلی شهر به سوی بستک که معمولا خالی از تردد وسایل عبوری نیست. نکته دیگری که می تواند به لزوم توجه بیشتر به خلوت کردن اطراف فلکه توحید و مسجد استادیوم اشاره کرد این است که شهرداری پس از حادثه اخیر که منجر به فوت دانش آموز خوری شد، تنها بریدگی بولوار توحید(روبروی شاورمای شعله) مسدود کرده است و برای دور زدن ناچار باید تا آخر بولوار و فلکه توحید رفت و این بار ترافیک و تردد را در این مسیر بیشتر خواهد کرد.
حال اگر به همه ی این موارد گزینه های دیگری همچون قرار گیری ۶) شهرداری، ۷) پمپ بنزین، ۸) تنها استادیوم ورزشی، ۹) سالن بدن سازی،۱۰) دفتر شورای شهر،۱۱) تنها محل گذران اوقات فراغت یعنی پارک حاشیه، جنگلی و نخبه، ۱۲) دانش آموزانی که از شهر و روستاهای اطراف مثل کرمستج وهرمود و صحرای باغ برای تحصیل شهر لار را انتخاب کرده اند و …را اضافه کنیم چقدر به میزان رفت و آمد در این خیابانی که عرضی متغیر بین ۱۸ تا ۲۵ متر را دارد افزوده خواهد شد؟!
این خیابان پاسخ گوی کدام قشر جامعه باشد؟ چرا در طول این مسیر حتی یک خط کشی برای عبور عابران پیاده وجود ندارد؟ و چرا قشر پیاده برای عبور از این مسیر همیشه در معرض خطر باشند؟
در آخرین عکس به وضوح تجمع کاربری های جاذب جمعیت و توضیع نامناسب آن ها در سطح شهر مشخص است.
در آخر از اعضای شورا و شهرداری محترم و دیگر مسئولان مربوطه تقاضا می کنیم برای بهبود یا رفع مشکلات عابرین پیاده هرچه سریع تر اقدام کنند تا دیگر شاهد ضررهای جانی و مالی جبران ناپذیر شهروندان عزیزمان نباشیم. به امید بهبود و پیشرفت شهر خور در تمامی عرصه ها.
با تشکر از عارف باقرزاده، دانشجوی مهندسی شهرسازی که مقاله خود را برای سایت خور ارسال کرده اند.
یکی از دلایل تصادفات در میدان ها .شکل هندسی آن است . تا قبل از انقلاب تمام فلکه ها ومیادین به صورت مربع مستطیل بوده است واگر تصادفی رخ می داده خسارت جانی ومالی شدید نداشته است همانند فلکه طاووس فلکه فرمانداری در تهران میدان توپخانه در اصفهان میدان امام ولی بعد از انقلاب میدان به صورت دایره ای احداث کردند. شما کلمه فلکه به زبان لاتین اگر دقت شده باشد یعنی مربع!
با تشکر فراوان از نویسنده نقاله ،کاش نویسنده عزیز چند راهکار مناسبتر هم در این مقاله ارایه میدادند.
سپاس از لطف شما جناب رفیعی،به دلیل وقت کم فقط از علل وقوع حادثه صحبت کردم ،راهکارهایی که میشه ارائه کرد که در کوتاه مدت پاسخ گو باشن میتونیم از جلوگیری کردن پارک ماشین ها در قسمت پیاده رو نام ببریم،به جای اسفالت میشه از سنگ های فرش های مخصوص کاهش سرعت اتومبیل استفاده کرد در قسمت هایی از مسیر،اختصاص دادن زمین خالی کنار بانک ملت(فکرمیکنم در اختیار شهردادی هم باشه اون زمین) برای پارکینگ، استفاده سرعت گیر در نزدیکی مدارس،افزودن علائم رانندگی مثل خطوط عابر پیاده و کارهایی از این قبیل که وقت و هزینه زیادی لازم ندارند و تاثیر زیادی خواهند داشت در کوتاه مدت،و برنامه ریزی برای انتخاب مسیر جایگزین در بلند مدت بخشی از راهکار ها هستن
مهندس ممنون. مقاله خیلی خوبی بود. ان شا الله افرادی دلسوز ازخود مردم خور بشن شهردار و شورا که بتونن کاری بکنن برای شهر. این هایی که ما می بینیم کارهای شهرداری و شورا کار دست چندمشون هست و بیشتر حالت سرگرمی داره براشون انگار.
تا جایی که من شنیدم بچه های شورا و شهرداری گویا قراره کودکستان قدیم یا همون شهرداری سابق را هم میخوان بکنند پاساژ تجاری!!! یعنی آوردن مجدد یه مسیر پرتردد تجاری به قلب آموزشی شهر خور. و مسیر اصلی تردد دانش آموزها
باید در شهر یه خیابان اصلی دیگر در نظر کرفته بشه و همچنین بازدن دو گذر گاه میشه بار خیابان رو کاهش داد و باید شکل دور برگردون ها و میادین اصلاح بشه
به نطر بنده با مسدود کردن تقاطع جلو شاورما شعله مشکلی حل نمیشود و تصادفات بیشتر هم میشود چراکه ۹۰درصد از موتور سوارانی که از طرف محله حسین اباد به سمت میدان امام شافعی میروند خلاف می ایند حاضر نیستند بروند دور بگردن بزنند چه برسد الان که دارن مسدود میکنند راه خیلی دورتر از قبل شده . با زدن سرعت گیر تصادفات خیلی کمتر میشد نیازی به مسدود کردن انجا واین همه هزینه نبود
لطفا برای مسیر عبوری دانش آموزان دبستان پسرانه و دخترانه اسماعیل نژاد و همچنین مسیر عبور دانش آموزان دبستان دخترانه کامیابی و محمد طالب و خواجه نصیر هم سرعت گیر استاندارد نصب کنید.
واقعا خطرناک هست.
منتظر هیچ کاری از سمت نهاد های شهرداری و شورا نباشید. چون این کارها هزینه بر و نیاز به دوندگی دارد و با توجه به شناخت بنده از شهردار و سابقه کاری وی و شنیده ها جز مسافرت و زد و بندهای ارگانی کار دیگری از دستش ساخته نیست
شورای شهر هم متاسفانه افرادی را تشکیل داده که هیچ برش و بندری در حیطه وظایف خویش ندارند و عموما وقت انچنانی برای این کار را هم نخواهند داشت
اما کورسوی امیدی شاید باشد تا اینگونه جان انسانها را بی ارزش قلمداد نکنند و واقعا به فکر راه و چاره ای باشند
عدم حضور مامورین مفت خور راهنمایی و رانندگی / عدم فرهنگ رانندگی و رعایت قوانین و حق تقدم / عبور وسایل نقلیه سنگین از حد فاصل کوچه مصلی به سمت شهرک صنعتی از دیگر مواردیست که باید برخورد به صورت قانونی باشد نه در حد شعار و تابلو .. چون ایرانی جماعت همیشه قانون گریز بوده و با فشار شاید سر تعظیم به اطاعت از قانون در بیاورد
احسنت…
با سلام به همه عزیزان و همشهریان خوری
با تشکر از شهردار و شورا شهر
من کاملا باصحبتهایی آقای رضا رضایی موافق هستم و بنده نظریه ای دارم که در حد فاصله بین دو فلکه بریدگی لارم بود چون واقعا مسر طولانی است و هر جا که سفر کردم ما بین دو فلکه یک بریدگی وجود دارد و در مورد جنب مصلی بیاید از چهار طرف با دو سرعت گیر پشت هم قرار گیرد چون واقعا جایی پر خطری است ثالا از شهردار و شورای محترم شهر تقاضا دارم یک سری و یک گشت به تک تک کوچه هایی محله پایین بزنن و چشمشون باز کنن که چقدر آسفالتها خرابه و نیاز به لکه گیری دارد
ممون
خیلی شیک و برادر وار از هم دزدی میکن. اینه خوری جماعت
کاری به شکلش و نمادش ندارم
کاری به پولش و مهندسیش ندارم
کاری به دزدی شدن و نشدن هم ندارم
ولی شما با این وضعیت وخیم مهندسی تون
و این افکار سطحی تون عزیز ترین کس رو از من گرفتین.
متاسفم واسه جامعه خودم که خودش توی پیله سیاهیش غرقه ولی ادای پروانه در میاره .