شافعی شمسایی نیا خطیب نماز جمعه این هفته شهر خور (۱۶ مردادماه ۹۴) در ارتباط با تربیت صحیح فرزند نکاتی را ارائه کرد. وی ضمن توصیه همه به تقوای الهی عنوان داشت زیر بنای هر جامعه ای خانواده می باشد که تربیت صحیح باید از آنجا شروع شود. اهمیت خانواده در اسلام فوق العاده است. زیرا اولین مکانی است که طفل در آنجا رشد می کند و والدین مهمترین نقش را در تربیت او ایفا می کنند. از همین رو رسول الله صلى الله علیه و آله و سلم می فرمایند ” کل مولود یولد على الفطره فأبواه ینصرانه أو یمجسانه أو یوحدانه” یعنی: هر فرزندی که تولد می شود بر سرشت و فطرت پاک و سلیم تولد می یابد، سپس این پدر و مادر هستند که او را نصرانی یا مجوسی ویا موحد بار می آورند.
مدرس مدرسه دینی خور در ادامه گفت که دین اسلام اهمیت فراوان و نگاه ویژه ای به پرورش فرزند دارد. حتی قبل از اینکه خانواده شکل بگیرد و نوزاد آدمی تولد شود، و آن مساله انتخاب مادر شایسته برای فرزند هست که پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید: چهار ویژگی در زنان موجب ازدواج مرد با او می شود زیبایی، نسب، مال، دین. بعد می فرماید: فاظفر بذات الدین تربت یداک. زن مومن را انتخاب کن خوشبخت خواهی شد. در جایی دیگر نیز می فرماید: الدنیا متاع وخیر متاع الدنیا المرأه الصالحه. دنیا مجموعه ای از خوشی ها و چیزهای ارزشمند هست، و ارزشمندترین آن زن صالحه است. از این رو باید توجه داشت که تربیت در سنین کودکی بسیار مهم است زیرا شخصیت کودک در این سنین شکل می گیرد چنانچه شاعر می گوید:
خشت اول گر نهد معمار کج
تا ثریا می رود دیوار کج
یکی از نکات مهم در تربیت، الگو پذیری کودک هست. فرزند در سنین کودکی بسیار الگو پذیر هست و رفتارهای والدین را به دقت دنبال می کند. و لذا هر اقدامی که آنها انجام دهند چه کلامی و چه فعلی کودک تقلید می کند. لذا لازم و ضروری است که بین رفتار و گفتار والدین تناسب و هماهنگی وجود داشته باشد. نکته دیگر در بحث تربیت، تشویق کردن و پاداش دادن به کودک هست که این مورد را به دو بخش پاداش های اجتماعی و پاداش های مادی تقسیم می کنند. متخصصین علوم تربیتی می گویند در قبال رفتارهای کودک، والدین او را تشویق کنند. پاداش های اجتماعی شامل بوسیدن، به آغوش کشیدن، مدح گفتن، لبخند زدن و مواردی از این دست می باشد که والدین از این نوع تشویقات بخل نورزند. نکته دیگر خوش رفتار بار آوردن فرزند با همنوعان و هم سن و سالان هست. تربیت فرزند به گونه ای نباشد که همیشه حق به جانب بار آید و در زمینه های مختلف همیشه خود را محق بداند. چه به حق و چه به ناحق.
وقتی تو شهر خور فرهنگی وجود نداره چطور میخواین بچه ها تربیت بشوند، خانواده ای که خودش نیاز به تربیت اصولی و پایه داره چطور بیاد به فرزنداش تربیت یاد بده؟؟ ما نزدیک سی وخورده ای از عمرمون میگذره ولی فرهنگ خوبی از مردم خور ندیدیم..هر کسی یه ادم بافرهنگ و خوب دید منو خبر کنه البته بعضی ها هستن که فرهنگشون بالا باشه ولی هنوز خورده شیشه هایی وجود داره.
به امید باتربیت شدن و با فرهنگ شدن مردم خور نشسته ام….
این گونه سخن ها و قضاوت های کلی هیچ گونه اثر مثبتی ندارد. بلکه اثری دارد که شاید بتوان با نظریه برچسب زنی آن را توجیه کرد. این که مدام این برچسب کلی بی فرهنگی را به خودمان وارد می کنیم تا جایی که این برچسب را بخشی جدایی ناپذیر از خود می دانیم. بهتر است مسولانه تر عمل کنیم و به جای این گونه اظهار نظر ها، مشکلات پرشمار خود را به صورت مصداقی و موردی واکاوی کنیم.
اینجور که شما توصیف کردی، یعنی خور باید چندسال قبل از هم پاشیده بود. همه جا بالاخره به یک نسبتی با کم و زیادش فرهنگ و ضد فرهنگ وجود داره.بنظر میاد نمیشه همه را با فرهنگ یا بی فرهنگ خطاب کرد. استفاده از کلماتی که همه را بی فرهنگ خطاب کنه، بدور از انصاف و واقعیت است.
دوست عزیز به نظر من فرهنگ از کسی جزء من و تو آغاز نخواهد شد اینا بهونه هست که خور فرهنگ ندارن و خوری فرهنگ نداره هر کسی اگه به این فکر باشه که اگه من با فرهنگ باشم میشه به کم کم با فرهنگی رو جا انداخت امید هست که همان فرهنگی که عرض میکنید خوری ها ندارند شامل بشویم ، در ضمن الحمد الله خور نسبت به شهر و روستاهای بالا و پائین خودمون خیلی با فرهنگ هست شما عرض کرید من سی سال و خورده ایی از عمرم گذشته اما ببینم تو این مدت از عمرتون رفتید به روستا های اطرافتون سر بزنید؟ آیا از شهر های اطرافتون اطلاعی دارید؟ آیا نسبت به شهر و روستا های اطرافتون تحقیق کرده اید !؟ آدم های با فرهنگ از روز اول با فرهنگ نبودن فرهنگ سازی نیاز به تلاش من و شما داره که به فکر فرهنگ جامعه هستیم ! شروع کن تا بزرگ شوی و اگر نه هر کسی میتونه برا خودش نسبت به جامعه اش نظر مربوط به خودش رو بده اما این نظرات تو میدان عمل میتونه خوشو نشون بده و در آخر هم تشکر صمیمانه ایی دارم از شیخ شافعی شمسایی نیا که واقعا خطبه ایی رو ارائه دادند که نیاز جامعه بود امید وارم بازم از این خطبه ها داشته باشیم تا با تکرار و تمرین و شنیدن زیادی شاهد آینده ایی سالم و جامعه ایی سالم با نوجوانان و جوانان سالم در شهرمون باشیم !