دکتر احمد صادقی: با توجه به فصل سرما و شروع بیماری های ویروسی مثل سرماخوردگی و آنفولانزا نکاتی را در مورد مصرف صحیح و منطقی دارو و یا به عبارتی دیگر عدم مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک و عواقب آن یادآور می شویم. امروزه متجاوز از صد آنتی بیوتیک مختلف وجود دارد که پزشک برای درمان ناراحتی های کوچک تا عفونت های تهدید کننده از آنها استفاده می کند؛ ولیکن اگر نابجا مصرف شوند بسیار خطرناک خواهند بود. با شناخت اهمیت مصرف بجا و نابجای آنتی بیوتیک ها، شما می توانید به سلامتی خودتان کمک کنید. باید توجه کرد که هر آنتی بیوتیکی تمام عفونت ها را نمی تواند درمان کند. پس باید تجویز لزوم مصرف آنتی بیوتیک و مقدار مصرف را با توجه به نوع بیماری شخص بر عهده بزشک معالج خود گذاشت چرا که تنها پزشک است که می تواند از بین انواع آنتی بیوتیک ها؛ آنتی بیوتیک موثر بر بیماری شما را تشخیص دهد. مورد مهم دیگر اینکه پزشک با اطلاع از سابقه حساسیت بیمار به یک آنتی بیوتیک خاص، مورد مناسب را جایگزین خواهد کرد. استفاده از آنتی بیوتیک ها در بیماری های ویروسی نه عفونت را درمان می کند و نه مانع از سرایت بیماری می شود. بلکه ممکن است عوارض جانبی خطرناکی داشته باشد و باعث گسترش مقاومت آنتی بیوتیک شود. زمانی که آنتی بیوتیک اثر نکند، بیماری طولانی تر و بیچیده تر می شود و مراجعه متعدد به پزشک و نیاز به داروهای گرانتر را به دنبال دارد.
آنتی بیوتیک ممکن است باعث شود تاثیر قرص های خوراکی جلوگیری از بارداری کم شود و مصرف بیش از حد آنتی بیوتیک باعث از بین رفتن باکتری های معمول یا باکتری مفید روده می شود. فلور روده انسان حاوی انواع مختلفی از باکتری هاست. هنگامی که میزان باکتری های مضر خیلی بیشتر از باکتری های مفید باشد عدم تعادل در روده به وجود می آید که به آن کاهش پروبیوتیک می گویند. این مشکل باعث بالا رفتن وزن فرد؛ چاقی؛ التهاب؛ مقاومت انسولین؛ مشکل در تولید ویتامین k و اسید فولیک و اسید های چرب می شود. غذاهایی که باعث افزایش باکتری های مفید روده می شوند مثل موز؛ زردچوبه؛ سیر؛ لوبیا؛ دمنوش های آرامبخش؛ قهوه؛ پنیر و ماست. در کل یکی از بزرگ ترین مشکلات امروز بشر این است که بیماری های ویروسی و میکروبی را تفکیک نمی کنند. در بسیاری از بیماری های ویروسی مثل سرماخوردگی نیازی به آنتی بیوتیک نیست ولی بسیاری از افراد خودسرانه اقدام به مصرف این نوع دارو می کنند که این امر در بعضی موارد سبب می شود فرد به عفونت میکروبی جدیدی مبتلا شود.
اگر پزشک برای درمان شما یا فرزندانتان آنتی بیوتیک تجویز نکرد تقاضای آنتی بیوتیک نکنید و در صورت تجویز مصرف آنتی بیوتیک آن را مطابق دستور پزشک به میزان توصیه شده و به موقع مصرف کنید. هرگز با شروع علائم بهبودی مصرف آنتی بیوتیک را قطع نکنید و باید توجه داشت که دقت در مصرف آنتی بیوتیک در نوزادان و کودکان از اهمیت بالایی برخوردار است.
این مقاله پیشتر در شماره دهم نشریه خورشید لارستان منتشر شده است.