?️ پنجشنبه ۱۱ مرداد ۱۴۰۳
خورشید لارستان: امروزه آمار شکایت از جرایمی که در فضای سایبری اتفاق میافتد، رو به رشد است و بیشترین عنوان به فیشینگ یا همان کلاهبرداری و خریدهای اینترنتی اختصاص دارد که به آن میپردازیم:
۱- خریدهای اینترنتی: در صورتیکه شما از سایت یا بویژه پیجهای اینستاگرامی و یا کانالهای تلگرامی، جنس، محصول آموزشی، کالا، یوزر پسورد اکانتهای بازی یا حتی سحر و دعا، اکانت خرید ارز مجازی (همه این موارد کیسهای واقعی بودند)؛ را خریداری نموده و مبلغ مورد نظر را واریز کنید، و فروشنده اقدام به ارسال کالا یا سایر موارد نکند، باتوجه به اینکه رکن مانور متقلبانه در این کیس مفقود میباشد، شما صرفا میتواند دعوی حقوقی مناسب مانند الزام به ایفا تعهد یا استرداد وجه را مطرح کنید و نمیتوانید شکایت خود را بصورت کیفری مطرح نمایید.
۲- کلاهبرداری و فیشینگ: به هر عملیاتی که منجر به بردن اطلاعات خصوصی و رمز و وجه نقد یا سایر موارد شود، فیشینگ گفته میشود. در کلاهبرداری با مانور متقلبانه که مثال واضح آن پیامکهای حاوی لینک مانند دریافت سهام عدالت، یارانه، دریافت ابلاغیه سامانه ثنا، تماس تلفنی مبنی بر برنده شدن جوایز و در مواردی شرکتهای هرمی ارزی و مواردی ازین دست میباشد. مالباخته یا قربانی در این موارد میتواند شکایت کیفری مطرح کند. تفاوت مورد قبل با مورد حاضر در مانور متقلبانهایست که متهم انجام داده است. در دعاوی حقوقی، قربانی به صرف یک دروغ ساده، فریب خورده و پول را واریز کرده، اما در کلاهبرداریها، متهم با شگرد و فریبهای ماهرانه، مال قربانی را بُرده است.
البته کلاهبرداریها امروزه خیلی هوشمندانه و متفاوت انجام میشود، که در مطلب حاضر به پرتکرارترین و فراگیرترین آن پرداختیم.
? فاطمه صفائیراد
وکیل پایه یک دادگستری