?️ پنجشنبه ۲۱ تیرماه ۱۴۰۳
◾در عرف و شرع و قانون، شخصیت انسان و هرآنچه که مربوط به تکریم و احترام انسان باشد از جمله شغل، خانواده، عقیده، زبان و…، مورد احترام و حفاظت واقع گردیده است. به نحویکه در قانون مجازات اسلامی هر عمل، فعل و گفتاری که موجب وهن طرف مقابل گردد با عنوان “توهین” جرم انگاری گردیده است.
▪️اما توهین چیست؟ توهین از لحاظ لغتی از ریشه وَهن و به معنی سست کردن، ضعیف کردن و خوار و خفیف کردن میباشد. در اصطلاح این واژه به هر رفتاری اعم از فعل، گفتار، اشاره یا نوشتار دلالت دارد که بتواند به نحوی موجب وهن حیثیت کسی از نظر افراد متعارف و معمولی جامعه شود. این عمل نه تنها از نظر حقوقی بلکه از نظر اخلاقی و مذهبی نیز مضمون و ناپسند شمرده میشود.
▪️ جرم توهین یکی از جرایم علیه حیثیت معنوی اشخاص محسوب میشود که در ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی پیشبینی شده است و نوع خاص آن در فصل دوم همین قانون تحت عنوان اهانت به مقدسات مذهبی و غیره مورد اشاره واقع گردیده است. امروزه توهین و تهدید دو جرم هستند که همواره همراه هم اتفاق میافتند و خصوصا در فضای مجازی شاهد آمار بالای این جرایم در کنار کلاهبرداری هستیم.
▪️مجازات جرم توهین با توجه به نوع آن که ساده یا مُشدّد باشد مانند توهین به کارکنان و سایر مقامات دولتی، توهین به مقامات سیاسی خارجی، توهین به صاحبان حرفه و مشاغل خاص، توهین به اعتبار جنسیت مانند زن بودن یا سن مانند خردسال بودن و… مجازات متفاوتی دارد. اما عمده جرم توهین که توهین به افراد عادی است مجازات آن به شرح ذیل میباشد: توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک چنانچه موجب حد قذف نباشد به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه و یا ۸ تا ۲۸ میلیون تومان جزای نقدی خواهد بود. نکته مهم آنکه جزای نقدی به صندوق دولت واریز میشود نه جیب شاکی!
▪️جرم توهین از طریق شهادت شهود، اسناد و مدارک (مانند عکس، دستنوشته، فیلم و…)، اقرار و علم قاضی قابل اثبات میباشد.
✍? فاطمه صفائیراد
وکیل پایه یک دادگستری