🗓️ دوشنبه ۹ تیر ۱۴۰۴
◾ خورشید لارستان: احتمالا شما هم نام برنامه “عشق ابدی” را شنیدهاید. بیشتر از زبان دختر و پسرهای نوجوانتان. برنامهای سرگرم کننده که این روزها محبوب نوجوانان و جوانانی شده که در سودای عشقی ابدی به سر میبرند! غافل از آنکه در پشت پرده این برنامهها، نه آنکه خبری از عشق نیست که بیمسئولیتی، عشقهای کاذب و زودگذر، روابط خارج از عرف، خوشگذرانی و عدم تعهد به زندگی شخصی موج میزند. مساله زمانی اهمیت پیدا میکند که در دست هر کودک و نوجوانی یک گوشی با vpn وجود دارد که این برنامهها را راحت میتوانند تماشا کنند. برخی خانوادهها هم متاسفانه توانی برای کنترل بچهها ندارند.
▪️این برنامهها معمولاً شعارهایی زیبا و فریبنده دارند. مانند «آزادی در انتخاب شریک زندگی»، «پایان تابوهای فرهنگی» یا «حق تجربه عشق». اما در عمل، آنچه دیده میشود، عادیسازی روابط بدون تعهد، نمایش سطحیترین شکل احساسات انسانی، و کماهمیت جلوه دادن اصول مهمی چون حیا، وفاداری، و مسئولیتپذیری است.
▪️نمایشهای اینچنینی نهتنها ارزشهای فرهنگی و اخلاقی جامعه را تضعیف میکنند، بلکه نوجوانان و جوانان را درگیر تصویری فانتزی و غیرواقعی از روابط انسانی میسازند. ارتباط میان دختر و پسر، در چنین برنامههایی، نه با هدف شناخت، احترام متقابل یا تشکیل خانواده، بلکه صرفاً با انگیزه هیجان، جاذبه ظاهری و لذتجویی لحظهای ترسیم میشود.
📌 بیایید برخی از پیامدهای تربیتی این برنامهها برای کودکان و نوجوانان را با هم بررسی کنیم:
۱. ارائه الگوی کاذب از زن واقعی. در این برنامهها، زنی جذاب است که زیبا، برونگرا، بیپروا و دائماً در حال جلب توجه دیگران باشد. دختر نوجوانی که چنین تصاویری را مدام میبیند، کمکم خود را با این الگو مقایسه میکند و به جای تمرکز بر رشد درونی، علم، هنر، مهارت یا شخصیت، درگیر ظاهر، محبوبیت، و تأیید گرفتن از جنس مخالف میشود.
۲. فروپاشی حیا و کرامت دخترانه. حیا، نه محدودیت است و نه عقبماندگی؛ بلکه یک سپر هویتی است که از دختران در برابر سوءاستفاده و نگاههای ابزاری محافظت میکند. این برنامهها با تحقیر حیا و ارزش دادن به «جسارت در ابراز علاقه»، دختران را از ارزش واقعی خودشان دور میکنند. در واقع از نظر اینها هرچه دختر بیپرواتر یا پرروتر باشد عاقلتر و جذابتر است!
۳. بیاهمیت کردن آینده و خانواده. برنامههایی مثل «عشق ابدی»، آینده دختران را فقط در قالب روابط عاشقانه سطحی ترسیم میکنند. در نتیجه، ارزشهایی چون هدفگذاری تحصیلی، شرافت خانوادگی، انتخاب همسر مناسب در زمان درست و با معیارهای درست، به حاشیه رانده میشوند.
۴. تضعیف قُبح رابطه نامشروع. نوجوانان با دیدن این نوع روابط، ممکن است مرز بین حلال و حرام، درست و نادرست را گم کنند. و ارتباط خارج از تعهد برای آنها امری طبیعی جلوه کند. مسالهای که بعدها و پس از ازدواج میتواند ادامه پیدا کند و آنها را درگیر روابط نامشروعی کند که به زندگیشان آسیب جدی وارد کند.
۵. افزایش اضطراب، مقایسه، و نارضایتی از زندگی خود. تصویرهای غیرواقعی از «عشق رویایی» و ظاهر جذاب افراد حاضر در این برنامهها، نوجوان را دچار نوعی خودکمبینی و فشار روانی میکند. حتی زنان و مردانی که ازدواج کردهاند با دیدن این برنامهها و مقایسه آن با زندگی خودشان، آرامآرام نوعی دلزدگی را از همسر خود تجربه میکنند. چه برسد به دختران و پسرانی که تازه در پی کشف شخصیت و هویت خود هستند!