🗓️ جمعه ۲۹ فروردین ۱۴۰۴
◾ خورشید لارستان: به گزارش وبدا، متخصص رادیوتراپی و آنکولوژی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان، با بیان اینکه سرطان روده بزرگ چهارمین سرطان شایع در بین بانوان ایرانی و سومین سرطان در میان مردان است میگوید: سرطان روده بزرگ معمولاً قسمت پایینی دستگاه گوارش، یعنی روده بزرگ و راست روده را درگیر میکند و با افزایش سن، احتمال ابتلا به این بیماری نیز بیشتر میشود و پس از ۵۰ سالگی خطر ابتلا چندین برابر میشود.
▪️دکتر زهرا کشتپور املشی با اشاره به منشأ این بیماری، عنوان کرد: سرطان روده بزرگ معمولاً از پولیپهای روده یا رشد غیرطبیعی سلولها در پوشش داخلی روده بهوجود میآید، اگرچه همه پولیپها سرطانی نمیشوند، اما بسیاری از آنها میتوانند به سرطان تبدیل شوند. وی درباره علائم هشداردهنده این بیماری بیان کرد: تغییر در عادت اجابت مزاج، ضعف و خستگی دائمی، درد و ناراحتی شکمی، وجود خون در مدفوع، کاهش وزن شدید و خونریزی از مقعد از نشانههایی است که باید جدی گرفته شود و فرد در صورت مشاهده این علائم باید به متخصص گوارش مراجعه کند.
▪️وی در ادامه با اشاره به عوامل خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ، گفت: سن بالای ۵۰ سال، سابقه فردی یا خانوادگی ابتلا به این بیماری، بیماریهای التهابی مزمن روده، سندرمهای ارثی، رژیم غذایی پرچرب بهویژه مصرف فستفودهایی مانند سوسیس و کالباس، بیتحرکی، استعمال دخانیات، مصرف الکل و سابقه پرتودرمانی شکمی، همگی میتوانند ریسک ابتلا را افزایش دهند.
▪️با این حال، مؤثرترین راهکار پیشگیری، غربالگری منظم بهویژه کولونوسکوپی است، حتی در زمانی که فرد هیچ علامتی ندارد، با انجام این آزمایش میتوان بیماری را در مراحل اولیه شناسایی و درمان کرد. دکتر کشت پور تاکید کرد: پس از ۵۰ سالگی، همه افراد باید هر ۱۰ سال یکبار کولونوسکوپی انجام دهند و همچنین تستهای مدفوعی که توسط پزشک تجویز میشود نیز باید هر سه سال یکبار تکرار شوند.
▪️عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان همچنین درباره تأثیر استرس بر سرطان گفت: استرس بهطور مستقیم میتواند منجر به سبک زندگی ناسالم شود و همین عامل در ابتلا به انواع سرطانها نقش دارد.