🗓️ پنجشنبه ۳ آبان ۱۴۰۳
◾ خورشید لارستان: نوموفوبیا مخفف «فوبیای در دسترس نبودن تلفن همراه» است. از این فوبیا با عنوان «بیگوشی هراسی» هم یاد میشود. امروزه اعتیاد به گوشیهای هوشمند در حال تبدیل شدن به یک مشکل بزرگ است. افرادی در سنین مختلف با این معضل دست و پنجه نرم میکنند. اما برای دانشآموزان که باید وقت زیادی را صرف تمرکز بر مباحث درسی خود بکنند، اعتیاد به گوشی هوشمند میتواند مساوی با شکست یا افت تحصیلی باشد. این مساله چنان فراگیر شده که در کشورهای اروپایی طرحی برای ممنوعیت گوشی برای افراد زیر ۱۶ سال آماده شده است.
▪️ از کجا بدانیم فرزندمان به گوشی هوشمند اعتیاد دارد؟ اینها بخشی از علایم اعتیاد بچهها به گوشی هست: استفاده مکرر از گوشی در طول روز(حتی در حال غذا خوردن یا تماشای فیلم یا صحبت کردن با بقیه)، بیعلاقگی کودک به حرفهای شما و دیگران و توجه بیش از حد به گوشی، احساس کسالت یا بیکاری یا بیحوصلگی کردن در زمان نبودن گوشی، استفاده از گوشی حتی در زمان شارژ آن، به همراه بردن گوشی در رختخواب، کنار گذاشتن تکالیف و مشق به بهانه خستگی و چرخیدن در گوشی، دانلود بیش از حد بازیهای آنلاین، نصب برنامههای شبکههای مجازی مختلف از اینستا گرفته تا تلگرام و واتساپ، تشکیل گروههای مجازی برای چت و گفتگو و ارسال فیلم و…
▪️ برای جلوگیری از این بیگوشی هراسی چه باید کرد؟ شاید این چند راهکار بتواند به شما برای کنترل اعتیاد فرزندانتان به گوشی کمک کند:
۱. برای استفاده از گوشی زمان مشخصی تعیین کنید. هیچ عقل سلیمی قبول نمیکند که یک کودک شبانهروز در استفاده از گوشی مجاز باشد. برای اینکار جدیت داشته باشید و زیر بار اصرارهای کودک و لجبازیهای او قرار نگیرید. به طور مثال به بچهها بگویید که فقط میتوانند در طول روز یک یا دوساعت از گوشی استفاده کنند. و حتما این مدت را کنترل کنید. اگر رعایت نکردند از زمان روز بعدش کم کنید. و اگر باز هم مقاومت کرد او را برای یک روز از داشتن گوشی محروم کنید.
۲. هیچ نیازی نیست کودکان شما که هنوز قدرت درک مسائل مختلف بزرگسالان را ندارند و خوب و بد را از هم تشخیص نمیدهند وارد دنیای خطرناک شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام شوند. به بچهها بگویید که نصب این برنامهها هیچ ضرورتی برای آنها ندارد. اینکه بچهها بگویند چون بیشتر دوستانش اینستاگرام دارند دلیلی نمیشود که او هم مثل آنها باشد!
۳. نصب vpn یعنی رهاسازی کودکان به دنیای ناخواستهها. زیر بار توقعات بیجای آنها برای نصب vpn نروید. با اینکار با دست خودتان بچهها را به بیراهه بردهاید.
۴. روزانه محتوای گوشی بچهها را چک کنید. در گروههایی که عضو شده یا ساخته سرک بکشید. ببینید با چه کسانی صحبت میکند و محتوای حرفهایشان چیست. والدین باید مراقب رفتارهای بچههایشان در فضای مجازی باشند.
۵. از خطرات فضای مجازی و سواستفادههایی که در آن از بچهها میشود با آنها صحبت کنید. آنها را قانع کنید که خیلی از این برنامهها مختص بزرگسالان است و برای کودکان میتواند بسیار خطرناک باشد.
۶. مراقبت کنید حداقل یکساعت قبل از خواب، گوشی را از دست بچههایتان بگیرید. نه اینکه بچهها با گوشی به رختخواب بروند. در غیر اینصورت نمیتوانید با وسوسه استفاده از موبایل مقابله کنید.
۷. توقع نداشته باشید شمای پدر و مادر تا دیروقت بیدار باشید و در شبکههای اجتماعی بچرخید اما بچههایتان مثل شما نشوند! پس اگر قوانینی ایجاد میکنید اول از همه خودتان به آنها عمل کنید.
۸. چندتا راهکار هم شما بگویید!