?️ شنبه ۳ شهریور ۱۴۰۳
◾خورشید لارستان: روز پزشک همهساله به بهانهٔ زادروز ابوعلی سینا در اول شهریورماه گرامی داشته میشود. به همین مناسبت گفتوگویی جذاب و بیپرده با دکتر عبدالحمید تاجدار پزشک زحمتکش خور داشتهایم.
?️ گزیده گفتگوها: یکی از مشکلات ما همان چاه فاضلابی هست که آمدند پشت مدرسه خواجهنصیر زدند/ درمانگاه خور کهنه شده و باید بازسازی کامل شود/ آرزوی من این است که یک ساختمان دوطبقه جدید ساخته شود پایین خانه بهداشت و بالا درمانگاه باشد/ نیاز مبرمی به کارشناس تغذیه داریم/ مردم باید دست از بخور و بخواب بردارند و فعالیت داشته باشند!/ حدود سی بیمار سرطانی ثبتشده در خور داریم/ آمار اتباع از ۳ هزار و اندی به ۱۳۴۰ نفر رسیده است.
۱. در سالهای اخیر خیرین خوری کمکهای زیادی به مجموعه علومپزشکی لار داشتهاند (بویژه در ایام کرونا). آیا به همین اندازه به درمانگاه خور و پایگاه بهداشت این شهر هم کمک شده است؟ بله در ایام کرونا خیرین کمکهای خوبی کردند به ما. چه از نظر تهیه ماسک و دستکش و… بعضی افراد هم به صورت خودجوش دستگاه اکسیژن خریداری کردند که چون تعداد بیش از حد نیاز بود تحویل آقای جمالی دادم تا هرکسی نیاز داشته باشد از ایشان تحویل بگیرد.
۲. در حال حاضر درمانگاه خور چه نیازهایی را بیشتر احساس میکند؟ کمبودی که در درمانگاه وجود دارد فعلا نبود مشاور تغذیه هست که بسیار ضروری هست. اما در حال حاضر نیاز اصلی ما این است که این درمانگاه کهنه شده است. یکیش همان چاه فاضلابی هست که آمدند پشت مدرسه خواجهنصیر زدند. این خودش معضل بزرگی برای ما و همه مردم هست. از نظر بهداشتی این چاه فاضلاب مشکل دارد. درمانگاه هم به اصطلاح چاهش استخری هست خیلی بو میدهد بویژه فصل تابستان. خلاصه اینکه این ساختمان دیگر ظرفیت و گنجایش ندارد. برای بخش جدید اتاق خالی ندارد. مثلا همین مشاور تغذیه هم اگر بیاید ما جا نداریم. درمانگاه اگر توجه کنید سمت راستش باغچه هست. اینجا جای مناسبی برای ساخت هست. چندین بار هم به خیرین پیشنهاد دادهایم. قول ساخت هم دادهاند اما گفتهاند شاید بعدها. یکی از آرزوهای من این است که آن قسمت روبروی درمانگاه را دو طبقه بسازیم. پایین خانه بهداشت و بالا هم درمانگاه.
۳. و در حال حاضر چه بخشهایی در درمانگاه خور فعال هست و چند پرسنل مشغول به فعالیت هستند؟ فعلا تعداد افراد شاغل در درمانگاه ۲۰ نفر هستیم که در بخشهای آزمایشگاه و تزریقات و دندانپزشکی مشغولند. دندانپزشکهای ما هم چون طرحی هستند کار خاصی انجام نمیدهند. فقط میخواهند دورهشان بگذرد! دو پزشک، دو ماما، یک روانشناس، یک کارشناس مبارزه با بیماریها و یک نفر نیز به عنوان کارشناس بهداشت محیط در درمانگاه مشغول به کار هستند. در خانه بهداشت هم ۵ بهورز مشغول به خدمت هستند. بهورزها هم وظایف گوناگونی دارند از واکسیناسیون و بررسی قد و وزن گرفته تا زنان باردار و سالمند و… را تحت پوشش دارند و در موارد نیاز به ما ارجاع میدهند.
۴. شایعاتی هست که تعداد افراد مبتلا به سرطان در خور از متوسط کشوری بالاتر است؟ در مورد آمار سرطانیها در خور نمیتوانم بگویم از آمار کشوری بالاتر هست یا نه اما در حدود سی نفر ثبت سامانه ما هستند. علل متفاوتی هم برای سرطان وجود دارد. از جمله چاقی و مصرف چربیها و تغذیه نامناسب. مردم ما هم که همهش بخور و بخواب هست! بطور عامیانه اینکه فعالیتی ندارند. تفریح و سرگرمی ندارند. مطالعه ندارند. حتی حاضر به پیادهروی هم نیستند. در یک کلام اگر بتوانم بگویم فرهنگ پایین و بیسوادی! بارها شده فراخوان دادهایم برای کلاسهای آموزشی اما کسی استقبال نمیکند. ولی از آن طرف فلان انجمن پیامک میدهد برای کلاسهای آموزشی با حضور فلان روانشناس با کلی هزینه همه جمع میشوند! خلاصه اینکه مردم ما هرجا پول از آنها بگیری راحتتر هستند تا اینکه رایگان بخواهی کاری برایشان انجام بدهی!
۵. گویا خود شما هم برای بهسازی درمانگاه و تامین تجهیزات آن با خیرین زیاد رایزنی میکنید. بله از نظر جذب خیر هم تلاش زیادی کردهام. از ایزوگام درمانگاه گرفته تا خرید بخاری گازی و تهیه تانکر آب و خرید صندلی برای سالن آموزش و تعویض لولهها و شیرها و ساخت یک سرویس بهداشتی در بیرون محوطه و… خودم هم تا جاییکه توانستهام با هزینه خودم وسایلی را برای درمانگاه خریدهام.
۶. یکی از مواردی که معمولا به آمار درمانگاه خور ارجاع داده میشود تعداد ۳ هزار اتباع افغانی ثبت شده در سامانه شما هست! آیا این عدد واقعیت دارد؟ در مورد اتباع هم قبلا آماری بالغ بر سه هزار نفر ثبت شده داشتیم در سامانه. به غیر از اینها که در باغ و شهرک و… نشستهاند یا اینها که ضایعات جمع میکنند که ثبت سامانه نیستند. الحمدلله درمانگاهی به نام مهدیه پشت پارک نخل راهاندازی شد و گفتند بخشی از اتباع را ارجاع دهید به آنجا. در حال حاضر حدود ۱۳۴۰ نفر اتباع افغانی ثبت سامانه ما هستند. اتباع هم با وجود اینکه به مرکز مهدیه ارجاع دادهایم اما نمیروند. که کرایه تاکسی گران است. اینها هم درخواستهای بیجا دارند. اکثر هم مشکل اعصاب و روان دارند! بیخود و بیجهت درخواست سرم و آمپول تقویتی میکنند!
? بخش پایانی گفتگو یکشنبه ۴ شهریورماه