شنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۴ ساعت ۳:۲۱
 |  17/ جولای/ 2024 - 6:56
  |   نظرات: بدون نظر
بازدید

کمال‌گرایی به مثابهٔ یک شمشیر دو لبه: دوست یا دشمن؟

?️ چهارشنبه ۲۷ تیرماه ۱۴۰۳

⬛ کمال‌گرایی یکی از ویژگی‌هایی است که بسیاری از افراد با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. امروزه به دلیل سرعت بالای رشد تکنولوژی و رسانه‌های جمعی، که دسترسی به اطلاعات را برای افراد ساده‌تر می‌کند و احتمالا انتظارات آن‌ها را از مسائل دنیای پیرامون خود بالا می‌برد، این ویژگی با شدت و شیوع بیشتری در بین افراد وجود دارد.

◼️ کمال‌گرایی به تمایل فرد برای دستیابی به اهداف والا و انجام دادن کارها به شکلی بی‌ عیب و نقص اشاره دارد. افراد کمال‌گرا معمولا انتظارات بالایی از خود دارند و دوست دارند در هر زمینه‌ای، بهترین عملکرد را از خود نشان دهند. این تمایل به عملکرد حداکثری می‌تواند در افراد باعث ایجاد انگیزه شود و تمرکز و توجه آن‌ها را در انجام دادن فعالیت‌ها و پیگیری اهداف‌شان افزایش دهد. اما کمال‌گرایی معمولا چیزی فراتر از این است و می‌تواند افراد را در دام بسیاری از مشکلات مانند استرس و اضطراب، افسردگی، احساس ناکافی بودن، فرسودگی شغلی و مواردی از این قبیل گرفتار کند.

◼️ ما نمی‌توانیم آدم‌ها را به دو دسته کمال‌گرا و غیرکمال‌گرا تقسیم کنیم. کمال‌گرایی همچون یک پیوستاری است که هر کس می‌تواند در نقطه‌ای از آن جای داشته باشد. برای درک مفهوم کمال‌گرایی باید آن را با رشد و پیشرفت سالم متفاوت در نظر گرفت. کمال‌گرایی نهایت سعی خود را کردن نیست. کمال‌گرایی تمایل به بی‌نقص به نظر رسیدن از نگاه دیگران است. از آن‌جا که ما انسان‌ها موجوداتی کاملا اجتماعی هستیم، ناگزیر به تفکر دیگران درباره خودمان اهمیت می‌دهیم. اینجاست که گمان می‌کنیم کمال‌گرایی می‌تواند برای ما سپری باشد که از ما در برابر احساس آزاردهنده شرم، قضاوت و یا انتقاد دیگران محافظت می‌کند. اما زهی خیال باطل!

◼️ کمال‌گرایی بیش از هر چیز زاییدهٔ احساس شرم و خودکم‌بینی در افراد است. این امر می‌تواند توسط فرهنگ خانوادگی افراد ایجاد شده باشد. افرادی که در خانواده‌های بسیار سخت‌گیر و با انتظارات بسیار بالا تربیت شده‌اند، با احتمال بیشتری به کمال‌گرایی روی می‌آورند. همچنین فشارهای اجتماعی و رشد و توسعه رسانه‌های جمعی که استانداردهای سطح بالا را در دسترس افراد قرار می‌دهد و فرهنگ موفقیت و رقابت را ترویج می‌کند، می‌تواند به گسترش این امر دامن بزند.

◼️ اولین گام برای اینکه از کمال‌گرایی کمترین آسیب را دریافت کنیم و جای خود را در نقطه‌ای مناسب از پیوستار کمال‌گرایی حفظ کنیم، پذیرشِ کامل نبودن، به عنوان بخشی از وجود انسان است. اگر ناقص بودن، باعث می‌شود احساس شرمی عمیق در ما برانگیخته شود، ممکن است در دام چرخهٔ معیوب کمال‌گرایی و احساس شرم گرفتار شویم. در این وضعیت، کمال‌گرایی به دلیل انتظارات بسیار بالا و غیر واقع‌بینانه می‌تواند به شکست ما در فعالیت‌ها منجر شود و احساس شرم را در ما زنده کند. در راستای تجربه چنین احساسی، ما برای رسیدن به کمال، برای جبران این احساس برانگیخته می‌شویم اما دوباره در دام شکست و احساس شرم ناشی از آن گرفتار می‌آییم.

◼️ پس از اینکه پذیرفتیم کامل نبودن بخشی از انسان بودن است، باید خودشفقت‌ورزی را تمرین کنیم. تمرین برای اینکه تلاش کنیم با خودمان مهربان باشیم. جایی که احساس شرم از وجودمان سر بر می‌آورد، باید به جای خودانتقادی شدید، با درک و پذیرش احساسات با خود رفتار کنیم.

◼️ در نهایت، با داشتن یک شبکه حمایتی گسترده، متشکل از خانواده، دوستان و آشنایان می‌توان احساساتی که به وسیله کمال‌گرایی برانگیخته می‌شوند، یا زاییدهٔ آن به حساب می‌آیند را بهتر مدیریت کرد. همچنین کمک گرفتن از افراد متخصص و روانشناسان می‌تواند در این امر کمک‌کننده باشد.

✍?عرفان حمیده

دانشجوی روانشناسی شهید بهشتی تهران

 

این مطلب را به اشتراک بگذارید sms whatsapp

آخرین نظرات شما
  • سلام. اوقات شرعی خور روزانه در کانال واتساپ و اینستاگرام خورشید قرار داده میشه....
    admin در: ارسال مطلب
  • نباید همه را به یک چشم نگاه کنیم افراد شریفی هم هستند که چندین سال در کنار ما بزرگ شدن و زندگی کردند وما از ایشان هیچ گونه کار خلافی ندیدیم...
    در: ماجرای حضور پرتعداد افاغنه در خور مردم را به دفتر شورای‌شهر کشاند/ شورا: باید قبول کرد که تناسب جمعیتی در شهر برقرار نیست/ جز با همکاری مردم امکان ساماندهی اتباع وجود ندارد.
  • احسنت همکار گرامی قدیمی...
    Seyed در: گفت و گو با مهرنوش فربودی مدیر دبیرستان دخترانه حاج عبدالله خوری
  • با سلام در آن زمان میخانه بود که خانواده ها اسیر بودند اکنون گیم نت ها جایگزین آنها شدند زمانیکه نانوایی سه چهار ساعت کار میکند و می بندد چطور یک گیم نت از اول صبح تا پاس...
    در: گزارش مردمی از وضعیت گیم نت های خور: هیچ کس جوابگو نیست!
  • احسنت بر شما همکار قدیمی...
    سید در: گفت و گو با مهرنوش فربودی مدیر دبیرستان دخترانه حاج عبدالله خوری
  • سلام لطفا اوقات شرعی شهر خور را در سایت بزارید یا آدرس سایتی که اوقات شرعی رو داره در پیوند قرار دهید ضمنا آدرس سایت انجمن خیریه صابرین خور رو که در سایت گذاشتید به نظر ا...
    در: ارسال مطلب
  • با اینکه مدت طولانی ای گذشته اما باز هم به شما تبریم عرض میکنم و امیدوارم به صمت های بالاتر برسید چون شما لیاقتش را دارید . به شما افتخار میکنیم....
    حاجی زاده در: دکتر علی خوشنود عضو شورای پژوهشی دانشگاه پیام نور هرمزگان شد
  • سپاسگزارم از خانم فاطمه گل حقیقت بخاطر زحمات ایشان در امروز و امشب واقعا ایشان من نزدیک مشاهده کردم برای این برنامه چندین روز تلاش کردن و برنامه ریزی کردن برای پرآوازه کر...
    شهروند فیشور در: جشنواره بازی های بومی ومحلی لارستان در اوز برگزار می شود
  • خودش پول از تو کجاش بیاره مقبره بسازه...
    در: چرا این روحانی اسیری، سه بار آرامگاه حافظ را تخریب کرد؟!
  • ممنهه...
    در: قطار ۵ ستاره شیراز به تهران با امکان سرعت ۲۰۰ کیلومتر آغاز به کار کرد + تصاویر
نیازمندی ها
آمار بازدید:

بازدید امروز: 38 بازدید

بازدید دیروز: 142 بازدید

بازدید کل : 5386203 بازدید