خطبه نماز جمعه مورخ پنجم شهریور ۹۵ با موضوع شکر نعمت و استفاده درست از امکاناتی که انسان در اختیار دارد توسط سید محمد نور دانش امام جمعه خور ایراد شد. وی در ابتدای خطبه هفته ی دولت را خدمت دولتمردان و مسئولین تبریک گفته و اظهار داشت که ان شاالله این هفته بهانه ای بشود برای خدمات رسانی بهتر به ملت. و همچنین تبریک بابت تشریف فرمایی حجاج بیت الله الحرام از سایر کشورها به سرزمین وحی برای انجام مناسک حج. وی اظهار امیدواری کرد که رابطه ی بین کشورمان و عربستان هم از وضعیت موجود تغییر بکند و بستری فراهم بشود برای حضور هر چه باشکوهتر مردم کشورمان برای انجام مناسک حج از طریق روابط دیپلماتیک خصوصا دراین هفته ی دولت بتوانند دو دولت سوء تفاهمات را بر طرف کنند.خلاصه سخنرانی ایشان را در ادامه می خوانید:
جهت تشویق انسان ها به شکر، خداوند متعال نتیجه ی شکر گذاری را برای ما بیان می فرماید:(…لئن شکرتم ﻷزیدنکم ولئن کفرتم ان عذابی لشدید: ابراهیم: ۷)
و خداوند در قرآن ,از پیامبر ابراهیم و نوح و رسول الله(ص) را به عنوان بندگان شکر گزارش یاد می کند. در ادامه هم می فرماید:( …و سیجزی الله الشاکرین) هر کسی که شکر گذار پرودگارش باشد به زودی پاداش به او خواهد داد. و از او راضی خواهد شد(…وان تشکروا یرضه لکم..) و رسول الله با این عظمت و فضلش هم می فرماید…افلا اکون عبدا شکورا: آیا من بنده ی شکر گذار خدا نباشم؟ و در دعایی می فرماید:(..رب اجعلنی لک شکارا لک…) پروردگارا مرا ازجمله ی آن کسانی قرار بده که بسیار شکر وسپاس تو را به جا می آورند..
و خطاب به معاذبن جبل می فرماید این دعا را بعد از هر نماز ترک مکن(اللهم اعنی علی ذکرک وشکرک وحسن عبادتک) پروردگارا مرا یاری برسان بر ذکر و شکر و نیکویی عبادتت.
و شکر نعمت یعنی اینکه انسان بهترین عکس العمل ممکن نسبت به مخلوق در این جهان هستی از خودش نشان بدهد. و تشخیص آن به میزان بلوغ فکری و شناخت آدمی از خدا و جهان هستی و خودش بستگی دارد. یعنی به میزان شناسایی بیشتر ما از دنیا و از خواص و کاربرد اشیاء و از هدف خلقت، شکر گذاری ما نیز بهتر خواهد بود. پس شکر با آگاهی نسبت مستقیم دارد پس هر که آگاهتر سپاسگزارتر…و کفران نعمت که بد مصرف کردن آن است نیز با جهل نسبت مستقیم دارد.
در واقع شکر یعنی احساس مسئولیت کردن نسبت به نعمت و امکاناتی که در اختیار دارد. امکانات، امانت و نعمت خداوند است. از تمام امکاناتی که انسان استفاده می کند و در اختیار دارد مورد سوال واقع می شود. اعتراف به نعمت از جانب خداوند یکی از ویژگی های انسان مومن است. یکی از اسباب کفران نعمت عدم اعتراف به منعم است.
وقتی انسان از امکانات به درستی استفاده کرد برکت و چند برابر بودن آن را هم احساس خواهد کرد و چند برابر نفع از آن امکانات به خودش واطرافیانش بر می گردد. چه بسا کسی که انفاق می کند به عنوان صدقه ی جاریه مثلا(ساخت مدرسه، آب انبار، بیمارستان، مسجد، مکتبخانه، سالن های ورزشی، مکان های عمومی و غیره…)علاوه بر اینکه دیگران از آن استفاده می کنند خودش هم از آن بهره واستفاده می برد.
هر چه استفاده دیگران از آن امکاناتی که خرج کرده مطلوب تر باشد نفع و ثوابش بر اساس نیت خالصانه ای که داشته عایدش می گردد و در نزد خداوند برایش ثبت می شود.
کفرنعمت است که نا امنی وفقر در جامعه ای گسترش پیدا می کند. یکی از نشانه های ناراستی و کژی یک جامعه فراگیری نا امنی وفقراست. براساس آیه۱۱۲سوره نحل:(وَضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا قَرْیَهً کَانَتْ آمِنَهً مُطْمَئِنَّهً یَأْتِیهَا رِزْقُهَا رَغَدًا مِنْ کُلِّ مَکَانٍ فَکَفَرَتْ بِأَنْعُمِ اللَّهِ فَأَذَاقَهَا اللَّهُ لِبَاسَ الْجُوعِ وَالْخَوْفِ بِمَا کَانُوا یَصْنَعُون)
این آیه متضمن یک اصل مهم برای داوری در باب سالم یا ناسالم بودن مزاج اجتماع است. یکی از امکاناتی که ما امروزه از آن استفاده می کنیم و به شکلی در اختیار همه هست موبایل و وسایل ارتباط جمعی دیگر است. ما و فرزندانمان تا چه اندازه در جهت مطلوب از این وسیله استفاده کرده ایم؟ آیا موبایل در جهت رشد جنبه های مختلف از آن استفاده می شود یا برعکس؟!
استفاده های جانبی مخصوصا از جانب کودکان و نوجوانان تا چه اندازه در جهت رشد ایمان و اخلاق و رفتار آنها بوده است؟! بعضی اوقات از این وسیله ی کوچک با نگاه کردن به یک فیلم اخلاق و رفتار کودک و نوجوان ما را تحت تأثیر قرار می دهد به جهت خوب یا بد… شاید ما مطلع نباشیم که فرزندانمان چه استفاده ای از این موبایل می برند! یا اینکه اطلاعات آنها از والدین بیشتر است وسر در نیاورند که چه کارهایی انجام می دهند.لازمه ی استفاده درست از موبایل, فرهنگ سازی است تا از این وسیله ی بسیار حساس استفاده بهینه ببرند. کودکان ونوجوانان باید از عاقبت استفاده ی خوب یا بد از این دستگاه مطلع باشند و متوجه شوند که اگر از این دستگاه، بد استفاده کنند چه خسارتی در این دنیا و در آخرت شامل حالشان می گردد.
ما طوری فرزندانمان را تربیت نمائیم که از لحاظ ایمان واخلاق در درجه ی بالا باشند تا به درستی بتوانند از امکانات استفاده ببرند بدون اینکه ما از آن ها مراقبت ویژه داشته باشیم. این وسیله ی بسیار حساس می تواند تأثیر مثبت یا منفی به نسبت افراد داشته باشد.
لازم است که متذکر شویم به اندازه ای که ما با اعضای مختلف بدنمان از وسایل استفاده می کنیم یا به نفع یا برعلیه ما شهادت می دهند حتی قرآن هم به نفع یک نفر یا بر علیه کسی شهادت می دهد.با توجه به آیه ۲۴سوره نور زبان ودست وپا شهادت می دهند که ما چه کارهایی با آنها انجام داده ایم چه خوب وچه بد.
علاوه بر اینکه استفاده زیاد از موبایل به جسم ما و فرزندانمان ضرر وارد می کند و استفاده ی نامشروع هم برای فکر و ایمان واخلاق انسان و برای آخرت او هم خطر ساز خواهد بود. امیدواریم که خداوند متعال به همه ی ما توفیق دهد تا در جهت مطلوب از امکانات استفاده ببریم. آمین.