مدیر کل منابعطبیعی و آبخیزداری استان فارس گفت: طی یک دهه اخیر در بیش از ۴۵ هزار هکتار از عرصههای طبیعی این استان عملیات مقابله با بیابانزایی اجرا شده است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه فارس، مهرزاد بوستانی در آستانه روز جهانی مقابله با بیابانزایی، هفدهم ژوئن، گفت: طرح مقابله با بیابانزایی در ۱۰ سال اخیر در قالب عملیات بیولوژیکی و شامل نهالکاری، بودهکاری، بذرکاری، حفاظت و قرق، آبیاری و مراقبت و مدیریت هرزآب، در ۴۵ هزار و ۸۲۶ هکتار از عرصههای طبیعی فارس برگزار شده است.
وی با بیان اینکه سال گذشته را ۵ هزار و ۲۴۲ هکتار عنوان و اضافه کرد: با مطالعات انجام شده در استان فارس ۹ منطقه در کانون بحران فرسایش بادی مورد شناسایی قرار گرفته است.
بوستانی گفت: شهرستانهای فراشبند، اقلید، خرمبید، بوانات، لارستان، لامرد، خنج، نیریز و زریندشت از مناطقی است که در معرض خطر بیابانی شدن قرار دارد و این اداره کل با اجرای طرحهای مطالعاتی میتواند در کاهش روند بیابانزایی موثر باشد.
مدیرکل منابعطبیعی و آبخیزداری استان فارس بیابانزدایی را از اقدامات بلند مدت دانست و با یادآوری اینکه شعار روز جهانی مقابله با بیابانزایی، “حفاظت زمین و احیاء اراضی با مشارکت مردم” است، افزود: در سالهای اخیر بهخاطر شرایط زیست محیطی شاهد صدمات جبران ناپذیری به اکوسیستم استان بودیم. متاسفانه عوامل انسانی نیز به واسطه نوع نگاه بهرهبردارانه از طبیعت، باعث تسریع در تخریب طبیعت شده است.
به گفته بوستانی ۲۰ درصد کشور را عرصههای بیابانی تشکیل میدهد و بر مبنای نقشه؛ پوشش گیاهی ۳۲٫۵ میلیون هکتار را شامل میشود.
او گفت: این وسعت در ۱۷ استان و ۹۷ شهرستان گسترده شده و بسیاری از شهرهای بزرگ را احاطه کرده است.
بوستانی ادامه داد: اکنون براساس بررسیها، وسعت اراضی بیابانی فارس یک میلیون و ۱۳۰ هزار هکتار است که بر اساس مطالعات انجام شده در استان، ۲۰ منطقه تحت تاثیر فرسایش بادی و ۹ منطقه در کانون بحرانی فرسایش بادی قرار گرفته است.
وی با اشاره به عملیات اجرایی و مطالعاتی متعدد طی مدت ۱۰ سال اخیر در مناطق بیابانی استان، به نهالکاری حدود ۴ هزار و ۳۵۰ هکتار در این مدت اشاره و اضافه کرد: با نگاه مدیریت هرزآب و استفاده از آب سیلابها امید به انجام عملیات جنگلکاری در اراضی بیابانی استان هستیم.
بوستانی سطح کل مطالعات طرحهای بیابانزدایی انجام شده در استان فارس را ۷۳۶ هزار و ۱۷۶ هکتار عنوان و خاطرنشان کرد: در صورت تامین اعتبارات لازم قادر به انجام طرحهای زیادی در اراضی بیابانی استان است.
وی فرهنگسازی، فقرزدایی و توانمندسازی جوامع محلی (عشایری و روستایی)را از مهمترین اصول بیابانزدایی پایدار عنوان و اضافه کرد: باید از روز مقابله با بیابانزایی به عنوان یک فرصت فرهنگی، پژوهشی، آموزشی و علمی بهرهمند شویم.
بوستانی ادامه داد: با اجرای سیاستهای اداره کل منابع طبیعی استان در راستای مقابله با بیابانزایی اقدامات بسیارخوبی در خصوص جلوگیری از پیشروی بیابان و مقابله با این پدیده انجام شده است.
مدیر کل منابعطبیعی استان فارس گفت: تولید نهال گونههای بیابانی به تعداد ۱۰۰ هزار اصله، طرح مشارکتی گزکاری در شهرستانهای بحرانی، آبیاری و مراقبت از نهالکاریهای سنواتی، حفاظت و قرق از پروژه های بیولوژیک سنوات گذشته، احداث و مرمت هلالیهای آبگیر در عرصههای بیابانی، نظارت بر اجرای طرحهای مشارکت مردمی، از اقدامات اصلی انجام شده در این زمینه است.
وی با اشاره به اینکه پروژه ترسیب کربن یکی از اقدامات موثر در سرعت بخشیدن به عملیات بیابان زدائی با استفاده از مشارکت مردم در احیاء عرصههای بیابانی است، گفت: این طرح با مشارکت مردم و انجام فعالیتهایی مانند جذب تسهیلگران بومی، برگزاری کارگاههای آموزشی در ارتباط با نیازها و مشکلات مردم، انجام مطالعات ارزیابی مشارکتی، تشکیل صندوقها و تعاونیهای توسعه پایدار روستایی، ایجاد کارگاههای مربوط به مشاغل خرد خانگی، عقد تفاهمنامه با مرکز آموزش فنی و حرفهای و جمعیت هلالاحمر در سطح ۸۵ هزار هکتار در منطقه ماهور میلاتی شهرستان نورآباد ممسنی استان انجام شده است.