🗓️ دوشنبه ۱۹ خرداد ۱۴۰۴
◾ خورشید لارستان: پشه آئدس پشهای کوچک است که ظاهری شبیه به پشههای معمولی دارد اما نوارهای سفید روی بدن و پاهایش دیده میشود که میتوان آن را تشخیص داد. گلدانها، ظروف زیرگلدان، ظروف آب حیوانات و پرندگان خانگی و در کل، تمام محلهایی که آب در آنها تجمع میکند و برای مدتی باقی میماند محل اصلی تخمریزی و تکثیر پشه آئدس میباشند.
پشه آئدس چگونه در ایران گسترش یافت؟ از سال گذشته و در پی وقوع سیلابهایی در امارات، پشه آئدس، ناقل بیماری تب دِنگی، به طور گستردهای در این کشور تکثیر شد. این امر به دلیل ایجاد آبهای راکد پس از سیل بود که محیطی مناسب برای تخمگذاری و رشد پشه آئدس هستند. با مسافرتها و رفت و آمدهایی که از امارات به کشور صورت گرفت، این پشه در برخی مناطق کشور ما بویژه مناطق جنوبی نیز تکثیر شد.
انتقال بیماری تب دِنگی چگونه انجام میشود؟ بیماری تب دنگی توسط نیش پشهها انتشار مییابد و این پشهها در نزدیکی محل زندگی انسان رشد میکنند. هنگامی که یک پشه، فردی آلوده به ویروس مولد بیماری تب دنگی را نیش میزند، ویروس وارد بدن پشه میشود. سپس هنگامیکه پشه آلوده فرد دیگری را نیش میزند، ویروس وارد جریان خون آن فرد میشود.
چه کسانی بیشتر و شدیدتر به تب دنگی مبتلا میشوند؟افرادی که سیستم ایمنی ضعیفتری دارند، بیشتر از سایرین، مستعد ابتلا به تب دانگ هستند و همچنین خانمهای باردار، کودکان زیر یک سال و افراد دارای بیماریهای مزمن و حاد، در دسته افرادی قرار میگیرند که این عارضه ممکن است آنها را بیشتر درگیر کند. علاوه بر این، کسانی که قبلا یکبار به این بیماری مبتلا شدهاند، در صورت ابتلای مجدد، علت نیش زدن پشه آئدس ضعیف و واکنشپذیر شدن سیستم ایمنی بدن، علائم شدیدتری از خود نشان خواهند داد.
هیچ واکسن و داروی خاصی برای تب دنگی وجود ندارد. در حال حاضر، متاسفانه هیچ واکسنی که بطور قطع، درمان دنگی را در افراد تضمین کند وجود ندارد و بهترین راه، پیشگیری از ابتلا به این بیماری میباشد.
علائم تب دنگی چیست؟ نشانههای بیماری معمولاً شبیه آنفولانزا هست. این علائم پس از چهار تا هفت روز از نیش پشه آلوده ظاهر میشود و شامل تب بالا (تا ۴۰ درجه سانتیگراد)، سردرد، درد عضلانی و مفصلی، حالت تهوع، استفراغ، درد پشت چشمها، تورم غدد لنفاوی و ضایعات قرمز رنگ پوستی شبیه به سرخک میشود.
این پشه در چه مناطقی مشاهده شده است؟ اولین گزارش صید پشه آئدس در اسفند سال ۱۳۹۸ در شهرستان بندرلنگه استان هرمزگان گزارش شده است. در حال حاضر پشه آئدس در استانهای هرمزگان، سیستان و بلوچستان(چابهار و کنارک)، بوشهر(عسلویه و کنگان)، فارس(شهرستان مهر)، تمامی نقاط استان گیلان، در شهرستانهای رامسر، تنکابن، عباس آباد، محمودآباد و نور استان مازندران و شهرستان بیلهسوار استان اردبیل، شهرستانهای خدافرین، هوراند و کلیبر استان آذربایجان شرقی گزارش شده است.