جمعه ۱۵ فروردین ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۳۴
سرویس: گزارش ویژه
 |  12/ اکتبر/ 2015 - 2:25
  |   نظرات: ۲ نظر
بازدید

شناخت شهر سالم

 

عارف باقرزاده: جامعه امروز و انسان امروزی علاقه بسیار زیادی به شهرنشین شدن از خود نشان داده است. طبق آماری غیر رسمی،کشور ایران تا سال ۱۴۰۰ جمعیتی حدود ۹۰ میلیون شهرنشین خواهد داشت. این تعداد انسان نیاز های مختلفی دارند که شهرها باید پاسخ گوی این نیازها باشد. برای تدبر در آینده شهرها و پاسخ گویی به نیاز های جامعه باید متخصصانی پرورش داد که توانایی لازم برای برنامه ریزی، طراحی و مدیریت شهرها را داشته باشند. از این رو رشته مهندسی شهرسازی که تقریبا یک رشته علمی جدید است و ریشه های آن را  باید در پاره ای علوم کاربردی از قبیل معماری، معماری چشم انداز، مهندسی عمران ،اقتصاد خرد و کلان و علوم اجتماعی و رفتاری دانست به این امر می پردازد.

 

 

۱- شهرسازی چه چیزهایی را بررسی میکند؟ ۲- شهرساز کیست؟  ۳-شهر سالم چه خصوصیاتی دارد؟

۱- دانش شهرسازی‌ به‌ بررسی‌ کلیه‌ تحولات‌ اجتماعی‌، اقتصادی‌، سیاسی‌ و فیزیکی‌ یک‌ شهر می‌پردازد و تلاش‌ می‌کند که‌ روابط‌ موجود در یک‌ شهر را در قالب‌ یک‌ نظام‌ هماهنگ‌، مدیریت‌ و سازماندهی‌ کند.

۲- متخصص‌ شهرسازی‌ نیز کسی‌ است‌ که‌ با مطالعه‌ و بررسی‌ روابط‌ اجتماعی‌، اقتصادی‌، سیاسی‌ و فرهنگی‌ حاکم‌ در شهر، برنامه‌ای‌ بسامان‌ و مطبوع‌ برای‌ یک‌ شهر ارائه‌ می‌دهد. برنامه‌ای‌ که‌ تصویرگر سیمای‌ شهر در آینده‌ است‌.

۳- برای پاسخ به سومین سوال ابتدا لازم است تعاریفی از مفاهیمی را بدانیم که در ادامه به شناخت بیشتر ما از شهر سالم کمک می کند.

 

 

مفهوم سلامتی

در زندگی روزمره حفظ سلامتی اگر مهم ترین بخش زندگی انسان ها نباشد قطعا یکی از بخش های حائز اهمیت است. سازمان بهداشت جهانی تعریفی جامع و کامل  از مفهوم سلامتی ارائه می کند تا این مقوله مهم به راحتی قابل درک باشد.

(WHO[1]): سلامتی نه فقط نبود بیماری یا ناتوانی، بلکه حالتی از تندرستی فیزیکی، ذهنی و اجتماعی است. یکی از حقوق اساسی هر انسانی بدون در نظر گرفتن برتری نژادی، مذهبی، باورهای سیاسی، اقتصادی و موقعیت اجتماعی،بهره مندی از بالاترین معیار های قابل دسترس سلامتی است.

 

 

شهر سالم

پس از این که با مفهوم سلامتی آشنا شدیم این بار این مقوله مهم را در شهر ها مورد بررسی قرار می دهیم. انسان همواره نیاز به پیشرفت، تکامل، اسایش، ارتباطات اجتماعی سالم، پویایی و… را احساس می کند. بدون تردید پاسخ گویی به خواسته های مردم نیازمند بستری مناسب و امن است و شهرها به عنوان بزرگترین محل اسکان انسان ها اهمیت زیادی در پاسخ گویی به این خواسته ها دارد. شهری می تواند نقش فعال و مفید در حفظ و کمک به پیشرفت ارزش ها و جلوگیری از رشد ضد ارزش ها داشته باشد که سلامتی اولین و مهم ترین رویکرد آن باشد. امروزه رویکرد شهرسالم به عنوان یکی از رویکردهای غالب در مطالعات شهری و روستایی و حتی در مقیاس ملی مطرح است.

این رویکرد از بعد زیست محیطی،سلامت جامعه، محیط زندگی فردی و اجتماعی، رفاه اجتماعی و… به بررسی کیفیت زندگی افراد یک جامعه می پردازد.

 

  1. از دید سازمان بهداشت جهانی: شهرسالم شهری است که محیطش را بهبود می بخشد و منابعش را توسعه می دهد به طوری که مردم بتوانند یکدیگر را درجهت بالاترین توانایی های فردی پشتیبانی کنند. (WHO)

تعیین کننده ترین نقش در سلامتی شهر را مردم دارند مردمی که باید فرهنگ همکاری را بین آن ها ترویج داد تا بتوانند پشتیبان یکدیگر باشند و این گونه به پیشرفت خود و جامعه کمک کنند. مردمی که باید به آنها آموزش داد اگر خودشان حامی شهر و فعالیت های مفید باشند از سوی دیگر افراد جامعه حمایت خواهند شد. این نکته مهم را نباید از یاد برد که شکل گیری رابطه دو طرفه و مثبت میان فرد و اجتماع در شهرهای امروزی که از سلامت شهری به دور هستند کاری سخت و  زمان بر است و نیاز به برنامه ریزی دقیق و هدف گذاری مناسب دارد که این امر با پیشرفت تدریجی فرهنگ و افزایش آگاهی به صورت پلکانی و در آخر داشتن چشم اندازی روشن از آینده اجرایی و قابل انجام است.

 

 

 

 

 

 

 

 

[۱] World Health Organization 


این مطلب را به اشتراک بگذارید sms whatsapp

2 Responses to “شناخت شهر سالم”

  1. ناشناس گفت:

    ممنونم ازسایتی که داه اندازی کردید احسنت با ارزوی موفقیت روز افزون شما عزیزان را خواستارم

  2. انور اسماعیلی گفت:

    درود بر مهندس، شهردار آینده
    ممنون از نگارش مطلب زیبا و مفیدتون

آخرین نظرات شما
  • سلام. اوقات شرعی خور روزانه در کانال واتساپ و اینستاگرام خورشید قرار داده میشه....
    admin در: ارسال مطلب
  • نباید همه را به یک چشم نگاه کنیم افراد شریفی هم هستند که چندین سال در کنار ما بزرگ شدن و زندگی کردند وما از ایشان هیچ گونه کار خلافی ندیدیم...
    در: ماجرای حضور پرتعداد افاغنه در خور مردم را به دفتر شورای‌شهر کشاند/ شورا: باید قبول کرد که تناسب جمعیتی در شهر برقرار نیست/ جز با همکاری مردم امکان ساماندهی اتباع وجود ندارد.
  • احسنت همکار گرامی قدیمی...
    Seyed در: گفت و گو با مهرنوش فربودی مدیر دبیرستان دخترانه حاج عبدالله خوری
  • با سلام در آن زمان میخانه بود که خانواده ها اسیر بودند اکنون گیم نت ها جایگزین آنها شدند زمانیکه نانوایی سه چهار ساعت کار میکند و می بندد چطور یک گیم نت از اول صبح تا پاس...
    در: گزارش مردمی از وضعیت گیم نت های خور: هیچ کس جوابگو نیست!
  • احسنت بر شما همکار قدیمی...
    سید در: گفت و گو با مهرنوش فربودی مدیر دبیرستان دخترانه حاج عبدالله خوری
  • سلام لطفا اوقات شرعی شهر خور را در سایت بزارید یا آدرس سایتی که اوقات شرعی رو داره در پیوند قرار دهید ضمنا آدرس سایت انجمن خیریه صابرین خور رو که در سایت گذاشتید به نظر ا...
    در: ارسال مطلب
  • با اینکه مدت طولانی ای گذشته اما باز هم به شما تبریم عرض میکنم و امیدوارم به صمت های بالاتر برسید چون شما لیاقتش را دارید . به شما افتخار میکنیم....
    حاجی زاده در: دکتر علی خوشنود عضو شورای پژوهشی دانشگاه پیام نور هرمزگان شد
  • سپاسگزارم از خانم فاطمه گل حقیقت بخاطر زحمات ایشان در امروز و امشب واقعا ایشان من نزدیک مشاهده کردم برای این برنامه چندین روز تلاش کردن و برنامه ریزی کردن برای پرآوازه کر...
    شهروند فیشور در: جشنواره بازی های بومی ومحلی لارستان در اوز برگزار می شود
  • خودش پول از تو کجاش بیاره مقبره بسازه...
    در: چرا این روحانی اسیری، سه بار آرامگاه حافظ را تخریب کرد؟!
  • ممنهه...
    در: قطار ۵ ستاره شیراز به تهران با امکان سرعت ۲۰۰ کیلومتر آغاز به کار کرد + تصاویر
نیازمندی ها
آمار بازدید:

بازدید امروز: 23 بازدید

بازدید دیروز: 142 بازدید

بازدید کل : 5386188 بازدید