?خورشید لارستان، گفتگویی با عرفان حمیده دانشآموز افتخارآفرین خوری داشته که موفق به کسب رتبه ۵۰ کنکور سراسری در رشته علوم انسانی شده است. او همچنین در رشته زبان انگلیسی هم رتبه ۲۵۱ را بدست آورده است.
◾با عرض تبریک خدمت شما بابت کسب این موفقیت، لطفا بگویید که مقاطع تحصیلی خودتان را در چه مدارسی گذراندهاید.
?با سلام خدمت شما. مقطع ابتدایی و متوسطه اول را به ترتیب در دبستان محمدطالب و دبیرستان خواجهنصیر خور گذراندهام و در مقطع متوسطه دوم، در دبیرستان نمونهدولتی شهید نصیری تحصیل کردهام.
◾هر کدام از مقاطع تحصیلی، بیشک خاطرات و تجربیات خوب و بد خاص خود را دارد. شیرینترین و سختترین مقطع تحصیلیتان کدام دوره بوده؟!
?فکر میکنم شیرینترین مقطع تحصیلیام متوسطه اول و سه سالی که در خواجهنصیر تحصیل کردهام باشد. تجربه کار کردن با دبیرانی کارکشته و بهرهمند شدن از تجربیات و حمایتهای آقای محمودی به عنوان مدیر دبیرستان از دلایل این موضوع است. طبیعتا سختترین مقطع تحصیلیام را در سه سال گذشته تجربه کردهام. مهمترین دلیل آن نیز آموزشهای مجازی و مهمتر از آن فشار و استرس ناشی از کنکور سراسری میباشد.
◾از چه سنی و کدام مقطع تحصیلی تصمیم قطعی خود را برای ادامه تحصیل و شرکت در کنکور و کسب رتبه برتر گرفته بودی؟
?از همان مقطع متوسطه اول و شاید زمانی که در پایه نهم درس میخواندم همیشه به این موضوع فکر میکردم. و با ورودم به دبیرستان نمونه دولتی، به طور جدی برای کسب رتبه برتر در کنکور سراسری تلاش میکردم.
◾کمی از نحوه برنامهریزیات برای کنکور بگو. ساعات مطالعه، نحوه مطالعه و کلاسها و کتابهای کنکور و…
?شاید در ابتدا، آنچنان که باید به درس خواندن عادت نکرده بودم. اما رفته رفته نحوه برنامهریزی صحیح را یاد گرفتم و حتی برای کوتاهترین دقایق خود، هدفمند رفتار میکردم. کلاسهای آموزشی زیادی شرکت نکردم مگر اینکه واقعا به آن نیاز داشته باشم. سعی میکردم خودم با مطالعه درسنامهها و تست زدن، مشکلاتم را برطرف کنم. ساعت مطالعه نسبتا خوبی داشتم. در تابستان به طور میانگین ۸ ساعت در روز مطالعه میکردم و در چند ماه پایانی کنکور آن را به ۱۲ ساعت در روز افزایش دادم.
◾پدر مرحومتان اگر امروز در قید حیات بود قطعا به این موفقیت تو افتخار میکرد. چقدر نقش او و خانواده محترمتان را در این موفقیت پررنگ میبینی؟
?قطعا همیشه انگیزهها و حمایتهایی که از سوی پدرم دریافت میکردم باعث میشد نهایت تلاشم را انجام دهم. پدرم فقط چند ماه از پروسه درس خواندن من در کنارم بود. اما یاد او و حمایتهای همیشگیاش همیشه به من قوت قلب میداد. سایر اعضای خانواده هم به معنای واقعی کلمه، تمام تلاششان را برای حمایت از من به عمل آوردند و در سختترین روزهایم باعث شدند که من امیدم را نسبت به ادامه راه حفظ کنم.
◾قطعا معلمانی در طول این سالها از ابتدایی تا دبیرستان داشتهای که فارغ از وظیفه معلمیشان، در اندیشه و اخلاق و منش تو هم اثرات مثبتی گذاشتهاند. از این معلمها برایمان بگو…
?همینطور است. من همیشه به این معلمان و مدیران مدیون هستم. کسانی که به من یاد دادند برنده شدن در درسخواندنِ صرف نیست. ما باید ذهنیت یک برنده را داشته باشیم. تواناییهایمان را بشناسیم، اهدافمان را دوست بداریم و از تلاش برای رسیدن به آنها دست نکشیم. دوست دارم تعدادی از این دلسوزان را نام ببرم، آقایان زاهدی، محمودی، مطهرنیا از مدیران مقاطع تحصیلیام وهمچنین آقای شمس به عنوان مشاور من در دو سال گذشته. از صمیم قلب، از این بزرگواران تشکر میکنم.
◾در خور به دلایل متعددی متاسفانه آن اشتیاق لازم برای ادامه تحصیل وجود ندارد، و اکثر همکلاسیهای خودت بلافاصله بعد از دریافت سیکل یا دیپلم وارد بازار کار میشوند علت را در چه میبینی؟
?در مصاحبهای که سه سال قبل با شما داشتهام، به پاسخ این سوال اشاره کردهام. من فکر میکنم یکی از دلایل اصلی این موضوع، طرز فکر و عقیده اشتباهی است که در میان دانشآموزان و حتی بعضی خانوادهها وجود دارد. زمانی که یک نوجوان، میان تلاش خود و پیامد آن نتیجهای نمیبیند، یا ناکامیهایش را به مواردی ربط میدهد که در حیطه کنترل او نیست، اعم از وضعیت نه چندان جالب اقتصادی، افزایش تعداد بیکاران و… طبیعتا تلاشهایش را ادامه نمیدهد. فکر میکنم نقش خانوادهها و همچنین کمک گرفتن از افراد دارای تخصص در این زمینه همچون مشاوران، میتواند سازنده و مفید باشد.
◾چه توصیهای به دانشآموزانی داری که پشت کنکوری هستند و از کنکور و قبولی با رتبه خوب برای خودشان غولی ساختهاند؟!
?یک دانشآموز کنکوری باید در اولین مرحله، خودش و تواناییهایش را به خوبی بشناسد و سپس با توجه به این موارد اهداف خود را انتخاب کند. در مرحله بعدی باید با تلاش و استمرار کامل، به اهدافش پایبند باشد. هرچه اهداف ما بزرگتر باشد، مسیرمان در دستیابی به آنها سختتر میشود. اما همین اهداف بزرگ، ما را وادار به انجام کارهای بزرگ میکند. دانشآموزی که خود و اهدافش را به خوبی میشناسد، با تحمل سختیها و مشکلات، قطعا به نتیجه مطلوب خود میرسد.
◾و اینکه دوست داری در چه رشتهای و چه دانشگاهی انتخاب رشته کنی و هدفت از انتخاب این رشته چیست؟
?رشته روانشناسی را انتخاب کردهام. برای انتخاب دانشگاه باید تا شهریور ماه منتظر بمانم تا نتیجه نهایی اعلام شود. اما امیدوارم بتوانم با این رتبهام، در دانشگاه شهید بهشتی ادامه تحصیل دهم. من همیشه به روانشناسی علاقه زیادی داشتهام. در جامعه امروز ما مشکلات بسیاری وجود دارد که هر یک بر نوع رفتار و عقاید مردم تاثیر میگذارد. بیماریهای روحی و روانی افزایش پیدا کرده و اختلالات روانی در بسیاری از مردم دیده میشود. دوست دارم با انتخاب این رشته، بتوانم بخش کوچکی از کمک به این مردم را، در جامعه خودم بر عهده بگیرم.
با آرزوی موفقیت روزافزون برای شما همشهری افتخارآفرین