با سلام. خودتان را معرفی کنید و از تحصیلاتتان بگوید.
سلام. محبوبه جوکار هستم دانشجوی کارشناسی علوم تربیتی، گرایش مدیریت و برنامهریزی آموزشی دانشگاه دولتی بوعلی سینا همدان.
با توجه به فضای سنتی شهر خور، مشکلی برای ادامه تحصیلتان در دانشگاه همدان نداشتید؟
در ابتدا فاصله زیاد بین شهر زادگاهم تا شهری که در دانشگاهش قبول شده بودم تنها مشکل به شمار میرفت، اما با توجه به علاقهام به تحصیل و اینکه خانواده هم اشتیاق و توانایی من را برای ادامه تحصیل دیدند، سختگیری نشد. اما متاسفانه جو شهر خور نسبت به دانشجویان دختر و اینکه دختران در شهری جز خور و لار تحصیل کنند جو مثبتی نیست. در جلسهای که برای صحبت در مورد کنکور و چگونگی ورود به دانشگاه رفته بودم دغدغه بیشتر خانوادههای خوری ترس از این بود که بچهها خودکفا نیستند و با مسائلی چون دوری از خانواده، بیکاری که ممکن است بعد از فارغالتحصیلی وجود داشته باشد یا متاسفانه این عقیده که سن ازدواج دختران بالا میرود مواجه بودیم. به نظرم اگر کسی واقعا علاقه به تحصیل دارد بهتر است ابتدا اعتماد خانواده را جلب کند و اینکه ثابت کند به حدی از خودکفایی رسیده است. در رابطه با فاصله و دوری از شهر باید گفت که ” بسیار سفر باید تا پخته شود خامی ” و کسی که استوار و قائم بنفس خود باشد مشکلی با تحصیل در شهرهای دیگر نخواهد داشت.
یکی از مسائلی که امروزه از اهمیت بسزایی برخوردار است نقش پررنگ زنان در فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی است. این مساله در شهر خور هنوز جا نیفتاده است. نظر شما در این باره چیست؟
زنان حق فعالیت در جامعه را دارند و اگر خودشان بخواهند میتوانند پیشرفت زیادی داشته باشند. در شهر خور چون اکثریت زنان ادامه تحصیل ندادهاند و به خاطر عقاید خانوادهها، فعالیت زنان کمتر به چشم میخورد. اما زنان تحصیلکرده باید در امور شهری و … فعالیت داشته باشند در حالیکه دیده میشود حتی کسانیکه تحصیل کردهاند منفعل هستند. همین مسئله خود باعث کاهش انگیزه در دیگر بانوان همشهری میشود. توصیه من به نوجوانان و جوانان شهر این است که تحصیلات خود را ادامه دهند و تحصیلکردهها نیز در حوزه تحصیلاتشان فعالیت کنند تا شاهد پیشرفت روزافزون شهر باشیم. به نظر من اگر کسی چیزی را بخواهد حتما به دست میآورد؛ در جامعه ما نیز زمینه فعالیت زنان در اجتماع میتواند فراهم شود “اگر خودمان بخواهیم”
چگونه با کانون محیط زیست دانشگاه بوعلی سینا همدان آشنا شدید؟
ورود من به کانون محیط زیست دانشگاه بوعلی سینا و حوزه فعالیتهای زیست محیطی بخاطر مسائل و نگرانیها و دغدغههای زیستمحیطی بود که با هدف فرهنگسازی و ترغیب دانشجویان و جذب آنها برای توجه بیشتر به محیط زیست و استفاده از پتانسیلهای دانشجویی وارد این حوزه شدم. در واقع هدف اصلی من کسب تجربه در این زمینهها بود که در آینده بتوانم در منطقه لارستان خدمتی در جهت بهبود و کاهش مشکلات محیط زیستی انجام دهم، با توجه به اینکه در منطقه جنوبی فارس و لار متوجه نگرانیهای بیشتری در این حوزه هستیم.
میتوانید به برخی از فعالیتهای کانون اشاره کنید؟
از سری اقداماتی که در کانون محیط زیست انجام شده میتوان به برگزاری کمپینهای متعدد در زمینه حفاظت محیط زیست ازجمله ( نه به ظروف یکبار مصرف، حتی یک قطره، هنر سبز، اهمیت میدهم پس هستم، فقط یک روز و…) اشاره کرد. برپایی غرفه در نمایشگاههای پاییزه تبسم و جشنواره دانشجو، جشنواره ملی رویش از دیگر فعالیتهای ما در کانون است. همچنین ارائه طرح آشتی با طبیعت و جنگلانه، ﺑﺮﮔﺰاری کارگاههای آموزشی، استقرار سطلهای مخصوص بازیافت، همایش روزی برای سلامتی، ﺑﺮﮔﺰاری ﺟﺸﻨﻮاره استانی هنر سبز و نمایشگاه آثار عکس و پوستر محیط زیستی، ارزیابی احداث و بهرهبرداری از واحدهای کود ورمی کمپوست از زبالههای تر تولیدشده در سلف غذاخوری و ضایعات چمنزنی در دانشگاه جهت بهرهوری اقتصادی با شاخص کاهش هزینههای محیط زیستی و تولید کود ارگانیک و کارآفرینی و ایجاد کسب و کار سبز، همکاری با شورای راهبردی مدیریت سبز در جهت تهیه گزارش عملکرد حوزهی مدیریت سبز در دانشگاه بوعلی سینا، برپایی غرفه در اولین نمایشگاه دستاوردهای اجرایی دانشگاهها، موسسات آموزشی و پژوهشی، پارکهای علم و فناوری در حوزهی مدیریت سبز و … اشاره کرد.
در طی این مدت ظاهرا کانون توانسته جوایزی هم از سوی بالاترین مقامات کشوری دریافت کند؟
بله، طی این دو سال فعالیت کانون مفتخر به دریافت ۳ جایزه ملی گردید.ﮐﺴﺐ ﻋﻨﻮان ﺑﺮﺗﺮﯾﻦ ﮔﺮوه داﻧﺸﺠﻮﯾﯽ ﺣﺎﻣﯽ ﻣﺤﯿﻂ زﯾﺴﺖ در سومین گردهمایی دانشجویان حامی محیط زیست کشور از دستان سرکار خانم دکتر ابتکار ریاست محترم سازمان حفاظت محیط زیست کشور در اردیبهشت ۹۵، تقدیر از (طرح جشنواره استانی هنر سبز) در جشنواره ملی تجربیات موفق سمنهای محیط زیستی و گردشگری پایدار و گروههای دانشجویی (به عنوان یکی از ۳۵ طرح برتر) از دستان سرکار خانم دکتر ابتکار درآبان ۹۵ و درخشش جشنواره ملی رویش و کسب عنوان کمپین شایسته تقدیر(حتی یک قطره ) در بخش غرفهها از دستان سیدضیا هاشمی معاون فرهنگی وزارت علوم تحقیقات در آذر ماه ۹۵
با توجه به تجارب خوبی که در این مدت کسب کردهاید، آیا تصمیمی برای تاسیس انجمن دوستداران محیط زیست در خور ندارید؟
بله حتما. ولی برای شروع کار به افرادی همفکر و دغدغهمند نسبت به محیط زیست نیاز است. ابتدا بایستی فرهنگسازی شود و اهداف اجرای برنامههای زیست محیطی تشریح گردد. اگرچه با وجود افراد فهیم در شهر خور این امکان وجود دارد اما مسلما کمی زمانبر است. و البته همکاری نهادها در حوزه محیط زیست و سازمان محیط زیست نیز در این راستا مورد نیاز است که تصمیم دارم پیگیر شوم.
و سخن پایانیتان…
ضمن تشکر از کسانیکه برای ادامه تحصیل من زحمت کشیدند به خصوص پدر و مادرم که در رسیدن به این امر مهم همیشه مرا یاری کرده و میکنند. امیدوارم بتوانم قدردان زحمات والدینم باشم و نیز در راستای اجرای هرچه بهتر مسائل محیط زیست و در حوزه رشته تحصیلیام گامهای استوارتری بردارم و همچنین تشکر از شما که نسبت به این مسائل دغدغهمند و پیگیر بودید.
این مصاحبه پیش تر در شماره سوم نشریه خورشید لارستان به چاپ رسیده است.