نام علمی: Ovis orientalis laristanica
راسته: زوج سمان
خانواده: گاوسانان
روزگردند ولی اغلب در صبح زود و عصر چرا می کنند و در ساعات بین روز به استراحت و نشخوار می پردازند. به صورت گروهی زندگی می کنند و معمولا میش ها، بره ها و نرهای جوان باهم و جدا از گله های مسن تر مشاهده می شوند. نرها از ۳ تا ۴ سالگی از گله های مادهها و برهها جدا میشوند و در گروه های جداگانه ای زندگی می کنند. به طور معمول، گله ها در طول فصل جفت گیری مخلوط می شوند و بعد از آن قوچها گله های مادهها و جوان های نابالغ را ترک می کنند.
جفتگیری در مناطق گرمسیر از اوایل پاییز و در مناطق سردسیر در اواخر پاییز صورت می گیرد و میش ها ترجیح می دهند با قوچی که شاخ های بلندتری دارد جفت گیری کنند. دوره بارداری حدود ۱۶۵ روز است و معمولا یک تا دو بره می زایند. بره ها در یک و نیم سالگی بالغ میشوند.
غذا: از علوفه و بوته ها و برگ درختان تغذیه می کند
زیستگاه: دشتهای تپه ماهوری
در منطقه لارستان فارس زندگی می کند و عده ای محدوده پراکندگی این قوچ را مناطقی از استان های فارس (قوچ شیراز را نیز شامل می شود)، بوشهر، هرمزگان، کرمان و بلوچستان می دانند. درحال حاضر منطقه حفاظت شده هرمود فارس شناخته شده ترین زیستگاه قوچ لارستان است. منطقه حفاظت شده “هرمود” لارستان با ۲۰۷ هزار هکتار مساحت از مناطق حفاظت شده مهم کشور به شمار میرود.
کمیاب ترین زیرگونه گوسفند وحشی در ایران است و در معرض خطر قرار دارد.
منبع: موسسه حیات وحش میراث پارسیان