انور اسماعیلی: خطبه جمعه ۲۱ اسفندماه ۹۴ شهر خور توسط سید امیر قتالی فرزند امام جمعه بندر عباس سید عبدالباعث قتالی مدیر مدرسه دینی بندر خمیر و مدرس این مدرسه انجام شد.
ایشان ضمن اشاره به آخرین حضورشان در شهر خور که به ۷ سال و ۴ ماه قبل بر می گشت و با موضوع تقوا در جمع نمازگزارن شهر خور به ایراد سخن پرداخته بودند موضوع خطبه این هفته را به اخلاق پیامبر الگوی مسلمانان اختصاص داده بودند.
وی در این خطبه پس از حمد و ثنای پروردگار و شکر و سپاس همه نعمت های خوب و زیبایش و درود و سلام بر بهترین روی زمین، بهترین اولین و آخرین،بزرگ هّمام سید اعلا مقام، شیخ مصباح الظلام، نبی خاتم، سرور دو عالم حضرت محمد (ص) و سلام درود بر اصحاب پاک آن حضرت و عرض سلام خدمت نمازگزان محترم و حاضر بزرگوار، به ایراد خطبه پرداختند.
خطیب نماز جمعه خور پیرامون مسئله اخلاق به ایراد سخن پرداختند و خاطر نشان ساختند با توجه به اینکه اخلاق یک چیز کلی است، این مقوله را جزئی تر کرده و در قالب خوش اخلاقی و اخلاق خوب داشتن، تواضع و فروتنی داشتن با تکیه بر آیات قرآن و احادیث رسول الله (ص) شرح داده و به این مقوله پرداختند. اگر به آیات قرآن نگاهی داشته باشیم الله پاک، رسول پاکش و فرستاده بر حقش محمد مصطفی (صلی الله علیه وسلم) را از لحاط اخلاق می ستاید و از او تمجید می کند در آیه ۲۹ سوره قلم میفرمایند « وَإِنَّکَ لَعَلى خُلُقٍ عَظِیمٍ » ای محمد تو دارای بهترین اخلاق ها هستی. بهترین اخلاق ها ، والاترین اخلاق ها را تو دار هستی. از زبان همسر پیامبر بشنویم:
ام المومنین عایشه رضی الله تعالی عنها می فرمایند: و کان خلقه القرآن اخلاق پیامبر قرآن بود. پیامبر صلی الله علیه و سلم خود می فرمایند: من مبعوث شده ام تا اینکه بهترین های اخلاق را در بین امت پیاده کنم ویک معلم اخلاق باشیم.
شیخ قتالی در ادامه به شرح ۳ حدیث بسیار زیبا در این زمینه پرداختند:
حدیث اول: رسول الله صلی الله علیه وسلم می فرمایند در حدیثی که در روایت ترمذی سند آن نقل شده ما من شیٍ افضلّ فی میزان المومن یوم القیامه من حسن الخُلُق
پیامبر (ص) در این حدیث وزن هر کاری را دارای ارزش معرفی می کنند هر عبادتی هر کار نیکی وزنی دارد ارزشی دارد برتری دارد سنگینی دارد در مورد اخلاق می فرمایند و مخصوصا خوش اخلاقی هیچ چیزی در ترازوی مومن در روز قیامت وجود ندارد، سنگین تر از اخلاق خوب.
حدیث بعدی: در روایت احمد، اکمل المومنین ایمانا احسنهم خلقا کامل ترین مومنان از لحاظ ایمان آن هایی هستند که اخلاقشان تکمیل تر است اخلاقشان بهتر هست و نیکوتر هست.
و حدیث سوم : متفق علیه که رسول الله صلی علیه وسلم می فرمایند بهترین را معرفی می کنند) ان من خیارکم احسنکم اخلاقا بهترین شما آن کسانی هستید که در اخلاق و رفتار بهترینید و در حسن سلوک سرآمد همه اید و نمونه اید نکته های بسیار مهمی است.
می گویند روزی از روزها شخصی قصد جان پیغمبر (ص) کرد وارد مسجد شد تا اینکه بهترین روی زمین را از صحابه بگیرد و او را به قتل برساند صحابه متوجه شدند او را گرفتند به ستونی بستند، خواستند او را به قتل برسانند. رسول الله وارد شد و پرسیدند این جوان چه کار کرده؟ اصحاب عرض کردند یا رسول الله این چنین گستاخی کرده قصد جان شما را داشته اجازه دهید که ما او را به قتل برسانیم. اما رسول الله (ص) چه می فرمایند؟ ایشان می فرمایند آیا به او غدا داده اید؟ گفتند اصحاب رسول الله که ای پیامبر خدا ایشان اینقدر گستاخ و بی شرم هست ما به او غذا بدهیم؟ فرمود به او غذا دهید. وقتی که به او غذا دادند پیامبر به ایشان گفتند آیا حاضری مسلمان شوی؟ آن شخص قبول نمی کند و پیامبر (ص)می فرمایند آزادش کنید! وقتی او را آزاد می کنند پس از چند روز بر میگردد در حالی که اصحاب همه نشسته اند گرداگرد رسول خدا آن شخص در حالی که شهادتین را تکرار می کند. دلیل چه بود؟ چرا آن زمان اعلام اسلام نکرد؟ گفت من همان لحظه که این اخلاق زیبای شما را دیدم مسلمان شدم شیفته این دین شدم اما نخواستم تحت فشار مسلمانی ام را اعلام کنم بلکه این کار را آزادانه اعلام اسلام نمایم.
طبق حدیث زیبای رسول الله ص دو چیز بیشترین عامل ورود انسان ها به بهشت است ایشان در روایت احمد می فرمایند ۲ چیز که سبب میشود انسان وارد بهشت شود ۱- ارتباط خوب با خدا (یعنی تقوا) ۲- حسن الخلق. ارتباط خوب با بندگان و خلق خدا
هر دو ارتباط را باید قوی کنیم رسول الله ص الگوی اخلاق بود الگوی رفتاری بودند و ما بعنوان امت رسول الله صلی الله علیه وسلم باید نگاهمان به اخلاق و زندگانی رسول الله باشد باید تحقیق کنیم و مطالعه کنیم و بررسی کنیم این ها برای ما عبرتی باشد ما هم دوست داریم همه را جرب اسلام کنیم و در پیشرفت اسلام سهمی داشته باشیم ما هم حرکتی کنیم.
داستانی نقل می کنند و می گویند کسرای آن زمان پادشاه ایران نامه ای را به پیک خود می دهد تا به خلیفه مسلمانان (عمر فاروق) برساند وقتی این پیک وارد مدینه می شود در ورودی شهر نگاه میکند که کاخ و قصر خلیفه کجاست؟ از این و آن سوال میکند که من نامه ای دارم کاخ خلیفه تان کجاست در جواب به او می گویند خلیفه ما کاخ و قصری ندارد شخص تعجب می کند و می گوید پس خانه خلیفه را نشانم دهید. حرکت می کنند و در میانه راه شخصی را می بینند که در زیر سایه درختی آرمیده و می گویند این همان خلیفه ایست که تو دنبالش هستی… با خیال راحت زیر درخت آرمیده! آن شخص متحول می شود. متعجب این جملات بسیار زیبا را می گوید:حکمت عدلت امنت فنمت… حکومت کردی عدالت برقرار کردی حکومت و عدالت تو باعث امنیت و آسایش و آرامش مردم شد و این است که با خیال راحت به زیر این درخت آرمیده ای آنان چنین فروتنی داشتند چنین تواضعی داشتند.
کسانی که در دنیای اسلام و به نام اسلام امروزه دارند حرکت می کنند خیلی از حرکت هایی که جز تنفر به نسبت اسلام چیزی عاید اسلام نشده در حالی که پیامبر ما پیامبر اخلاق و پیغمبر دیگری است دین ما دین دیگریست دین ما دین اخلاق هست و خوش رفتاری و رفتار زیبا و از بد اخلاقی و گشتاخی و از حرف های تند بیزار است اخلاق خوب به تعبیر یکی از دانشمندان همچون آب جاری است آب جاری موجب حاصلخیزی کشتزارها می شود.
ان شالله که خداوند به ما توفیقی عنایت فرماید که بتوانیم خوش اخلاق باشیم با دوستانمان با خانواده مان با اطرافیانمان با طبیعت مهربان باشیم. مهربانی و اخلاق خوب را هرگز فراموش نکنیم الله پاک در صفت انسان های خوش اخلاق، آن کسانی که می بخشند ان کسانی که والکاظمین الغیظ و العافین عن الناس… چقدر زیباست آن افراد و اخلاقی که وقتی از کسی ناراحت می شوند خشم خودشان را فرو می برند وقتی کسی به ایشان بدی می کند از آنها میگذرند و آن ها را می بخشند. ان شاالله که خداوند توفیق دهد ما هم در برخورد و اخلاق خود تجدید نظری کنیم و تغییری در وضعیت خود داشته باشیم. در پایان از خداوند میخواهیم که توفیق علم و عمل عنایت بفرماید.