دکتر سید احمد هاشمی، خطیب نماز جمعه این هفته خور ضمن دعوت همه به تقوای الهی و آرزوی توفیق برای همه نمازگزاران در ارتباط با گفتار نیکو و نقش آن در زندگی انسان ها سخن گفت. خلاصه متن سخنرانی ایشان خدمت علاقه مندان درج می شود.
یکی از آموزههای دین اسلام در کنار عمل صالح یا کردار نیک، قول حسن یا گفتار نیک است. گفتار نیک آنقدر از اهمیت برخوردار است که خداوند آن را شرطی برای صلاح عمل یا کردار نیک قرار داده است: ((یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَقُولُوا قَوْلاً سَدِیداً ۷۰ یُصْلِحْ لَکُمْ أَعْمَالَکُمْ وَیَغْفِرْ لَکُمْ ذُنُوبَکُمْ وَمَن یُطِعْ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَقَدْ فَازَ فَوْزاً عَظِیماً ۷۱[الأحزاب:۷۰- ۷۱])) یعنی: اى کسانى که ایمان آورده اید از خدا پروا دارید و سخنى استوار گویید (۷۰) تا اعمال شما را به صلاح آورد و گناهانتان را بر شما ببخشاید و هر کس خدا و پیامبرش را فرمان برد قطعاً به رستگارى بزرگى نائلآمده است (۷۱). شکی نیست که شخصیت انسان قبل از اینکه در گرو کردارش باشد، در گرو گفتارش است، و هر انسانی در جامعه با نوع گفتار و ادبیاتش مورد ارزیابی قرار می گیرد. هر چه ادبیات گفتاری انسان محترمانه تر باشد به همان نسبت در بین مردم ارج و قرب و احترام بیشتری کسب می کند.
بسیاری از مردم به غلط ادبیات نیکو و محترمانه را با تملق و چرب زبانی اشتباه تصور می کنند، و آنرا برای خود نوعی عیب به حساب می آورند، در حالی که چرب زبانی و تملق؛ تمجید و تحسین بی مورد یا بیش از حد از یک فرد است، اما گفتار نیکو یا قول حسن به معنای استفاده از الفاظ نیکو و محترمانه در تعامل با دیگران است.
قرآن کریم برای گفتار، ویژگی هایی را ذکر کرده که عبارتند از:
۱-گفتار باید نیکو یا نیکوتر باشد(وَقُولُواْ لِلنَّاسِ حُسْناً)( وَقُل لِّعِبَادِی یَقُولُواْ الَّتِی هِیَ أَحْسَنُ)
۲-گفتار باید نرم وملایم باشد(فَقُولَا لَهُ قَوْلاً لَّیِّناً)
۳-گفتار باید بلیغ وشیوا باشد(وَقُل لَّهُمْ فِی أَنفُسِهِمْ قَوْلاً بَلِیغاً)
۴-گفتار باید محترمانه وبزرگوارانه باشد(وَقُل لَّهُمَا قَوْلاً کَرِیماً)
۵-گفتار باید آسان باشد(فَقُل لَّهُمْ قَوْلاً مَّیْسُوراً)
۶-گفتار باید معروف وشایسته باشد(وَقُولُواْ لَهُمْ قَوْلاً مَّعْرُوفاً)
۷-گفتار باید صادقانه وعادلانه وحق باشد(وَقُولُوا قَوْلًا سَدِیدًا)
۸-در تعامل بین زنان ومردان گفتار باید عاری از ناز وکرشمه باشد(فَلَا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَیَطْمَعَ الَّذِی فِی قَلْبِهِ مَرَضٌ)
با عرض سلام و خسته نباشید
لطفا در مورد افتخار آفرینی دانش آموز خوری محمود قطبا رتبه ی ۱۲۰ کشوری رشته ی الکترونیک
مطلبی رو تو سایتتون قراربدهید با تشکر
دوست گرامی، خبر موفقیت این دو دانش آموز گرامی به ما رسیده. در حال تکمیل اخبار و کسب اطلاع بیشتر از سایر کنکوری های امسال هستیم. ان شاالله جمعه شب خبر این دو دانش پژوه موفق در سایت خور و سایت کمیته درج خواهد شد.
با تشکر از یادآوری شما.
شهرام صالحی – مسئول کمیته دانش پژوهان.
خطبه پرمحتوایی بود .از اطلاع رسانی سایت کمال تشکر را دارم.خدا قوت.