یکشنبه ۳ فروردین ۱۴۰۴
خورشید لارستان: شما هم احتمالا این روزها زیاد از این عبارت نه به تصادف شنیدهاید. فضای مجازی و رسانههای خبری و تلویزیون پر شده از این عبارتها: نوروزی ایمن با پویش نه به تصادف، فرهنگ رانندگی را با پیوستن به پویش نه به تصادف ترویج کنیم، نجات جان جوانان با پویش نه به تصادف، پویش نه به تصادف یک گام کلیدی در کاهش حوادث جادهای و نجات جان هموطنان، دعوت استاندار فارس از مردم برای پیوستن به پویش نه به تصادف، بازیکنان تیم ملی فوتبال به پویش نه به تصادف پیوستند، فلان امام جمعه به پویش نه به تصادف پیوست!
بیایید کمی ماجرا را موشکافانهتر بررسی کنیم. معاون پیشین پلیس راهور فراجا در گفتگو با ایسنا با ابراز تأسف از اینکه در کشور ما سالانه حدود ۲۰ هزار نفر در تصادفات کشته و ۴۰۰ هزارنفر نیز مصدوم میشوند، گفته: بسیاری از افراد نیز جراحاتی میبینند که تا آخر عمر همراهشان میماند و در واقع معلول میشوند. به گفته ایشان بیش از ۷۰ درصد علت تصادفات فوتی، سرعت غیرمجاز، حرکات مارپیچ، واژگونیها، سبقت غیرمجاز و .. است، از این رو باید برای کاهش تصادفات روند رانندگی در کشور اصلاح شود.
با این حال سوال مردم این است: در حالی که خودروهای بیکیفیت ایرانی بیشترین تصادفات جادههای ایران را رقم میزنند و زمانیکه ایمنی خودروها و جادهها بهبود نیافته، چرا فقط رانندگان و مردم عادی باید جور دولت و خودروسازان را برای کاهش تصادفات بکشند؟ آیا واقعا تمام این مرگ و میرها بخاطر رانندگی بد مردم هست؟حسین کرمانپور، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت در حساب خود در شبکه ایکس از توصیف جنگ در جادهها استفاده کرده و نوشته است: «جنگ در جادههای ایران آغاز شد اما نه با دشمن خارجی که با رانندگی درست، جادهها و ماشینهای آنچنانی!»
بیشترین تصادفات جادهای در ایران بر اساس گزارش پلیس با خودروهای ساخت داخل یعنی «پراید»، «ساینا» و «پژو» رقم میخورد. در همین حال که خودروهای «پراید»، «ساینا» و «سمند» نیز بیشترین خودروهایی بوده که رانندههای آنها جریمه شدهاند. خودروهایی که در این دو شاخص از سوی پلیس نامشان آمده عموما تیراژ بالایی دارند و از کمترین میزان کیفیت برخوردارند و نسبت به سایر خودروها ارزانتر هستند.
فارغ از کیفیت اسفناک خودروهای داخلی، وضعیت جادههای کشور را هم نباید نادیده گرفت. سالهاست در همین جنوب فارس پویشهای مردمی برای تکمیل جاده مرگبار جهرم – لار- بندرعباس به راه افتاده است. پویشهایی که حتی به حضور مردم و بازماندگان تصادفات در وزارت راه هم رسیده است. نتیجه اما آن هست که هر سال میشنویم. تزریق قطرهچکانی بودجه به این پروژه و به دنبال آن تداوم مرگ هموطنانمان در این جاده مرگ!
کوتاه سخن آنکه، پویش نه به تصادف و آگاهسازی مردم برای رعایت قوانین و مقررات رانندگی و رانندگی درست خوب است و همه هم از آن حمایت میکنند اما، این پویشها در صورتی میتواند اثربخش باشد که ما فقط مردم را مقصر اصلی تلفات جادهای ندانیم. اول از همه خودروسازان باید به این پویش بپیوندند. با افزایش کیفیت خودروهایشان. بعد وزارت راه با تکمیل و بهسازی جادههای مرگباری که تکمیل و ساخت آنها برای مردم آرزو شده است.