?️ دوشنبه ۴ تیرماه ۱۴۰۳
✍? اسماعیل افتخار: از آسیبهای اجتماعی فراگیر که امروزه در خور هم شایع میباشد میتوان به روی آوردن افراطی کودکان به گوشیهای همراه و رودررویی افسارگسیخته با اینترنت؟ انواع گیمها، فیلمها برنامهها و صد البته در راس آن مردابی فروبرنده پر از تصاویر و فیلمهای مربوط نامربوط به نام اینستاگرام اشاره کرد.
▪️ خانوادهها و به خصوص مادران به علل گوناگونی از جمله هنگام غذا دادن به کودکان یا جهت جلوگیری از گریه کردن بچهها یا آنچه که مادران از آن تحت عنوان مهر مادری یاد میکنند یا فخرفروشی و چشم و همچشمیهایی که نسنجیدهاند و بویی از نوکیسگی از آنها به استشمام میرسد، اقدام به خرید یا در اختیار قرار دادن گوشی به عزیزان خود کرده و به طور ندانسته لطمات جبران ناپذیری را به آنها وارد میسازند. در این مختصر نوشته به برخی از این آسیبها نگاهی گذرا میاندازیم:
۱- عدم تمرکز و اختلال در یادگیری و افت چشمگیر تحصیلی: صرف وقت زیاد با گوشی و مواجهه با تصاویر با محتوای غیرمتعارف و نامناسب با شرایط سن و سال، انواع کلیپهای لوده و به دور از ارزش به این مهم دامن میزند.
۲-وابستگی و اعتیاد به گوشی: در این حالت کودکان بنا به عادت نمیتوانند از گوشی به دور باشند. این امر سبب میشود از دیگر پتانسیلهای کودکانه در دوره کودکیشان جا بماند و گرایش به انزوا در آنها تقویت و از تعاملات اجتماعیشان کاسته میشود. ظرف این چند سال در کدام کوچه شاهد بازی هفت کل، خط پا، دارچکل، یا پا به توپ شدن بچهها بودهایم؟
۳- تاثیر منفی بر خواب: استفاده زیاد از گوشی در طول روز قبل و هنگام بلند شدن از خواب بر میزان و کیفیت خواب تاثیر مستقیم میگذارد. نقش خواب منظم و کافی در رشد کودک بر کسی پوشیده نیست و نبود آن به بیحوصلگی و خستگی کودک میانجامد.
۴-چاقی: عدم تحرک و نشستن طولانیمدت و گرداندن انگشت روی صفحه لمسی باعث چاقی، دیابت و تنبلی کودک میشود.
۵- افزایش انواع آسیبهای بدنی: از جمله آسیب چشمی در نتیجه نگاه دائم به صفحه، تغییر شکل در قرارگیری مهرههای ناحیه گردن و کمر، اختلالات حسی و عصبی در انگشتان و عضلات دست و آسیبهای مغزی قابل توجهند.
۶-کم شدن آستانه تحمل و بروز حالات تندخویی: به نظر میرسد از ترکیب عوامل ذکر شده در بالا به مرور رگههایی از تندخویی در رفتار کودکان شکل میگیرد. پس عجیب به نظر نمیرسد که برخی از مادران رفتارهای پرخاشگرانه یا حتی کتک خوردن توسط کودکان خود را تجربه کرده باشند.
▪️ بیشک والدین با اعمال نظارت و محدودیت در میزان استفاده گوشی میتوانند نسلی سالم باهوشتر و همچنان مقید به ارزشها پرورش دهند.